Syksy – työ ihana aika aloittaa uusi elämä. Kesällä tuli syötyä mitä sattuu, liikuttua olemattomasti ja rahaa paloi aivan liikaa. Nyt on morkkis aivan kaikesta ja vahva tahtotila aloittaa uusi elämä. Tuntuu, että joka vuosi syksy alkaa samoissa tunnelmissa. Kuulostaako tutulta? Uskon, että moni samaistuu tähän. Elämästä pitääkin nauttia! Mutta viimeistään nyt syksyn tullen kannattaa palata ruotuun raha-asioissa. Jouluun on neljä kuukautta, joten siihenkin ehtii vielä varautua. Tästä postauksesta saat viisi vinkkiä talouden haltuun ottamiseen kesän jäljiltä.

1. Katso totuutta silmiin

Jos rahaa on tullut käytettyä holtittomasti, on parasta katsoa, miten asiat oikeasti on. Ota siis verkkopankki auki ja maksamattomat laskut esiin jotta pääset tilanteen tasalle. Silmäile, mihin sellaiseen rahaa kului, mikä nyt hieman kaduttaa. Jälkikäteen sitä tuhlaamista ei toki kannata murehtia, mutta voi olla järkevää miettiä, mitä voi tehdä ensi kerralla toisin. Mikä johti siihen harkitsemattomaan ostokseen, joka nyt harmittaa? Pysähtymällä raha-asioiden ääreen, oppii joka kerta taitavammaksi rahan kanssa.

2. Listaa maksamattomat laskut ja rahatilanne

Ota kynä ja paperia tai excel-taulukko ja listaa tämän hetken rahatilanne, erääntyvät laskut ja lähiaikoina tulevat tulot kuten palkka. Jos et ole aivan varma, mitä maksuja sinulle on tulossa, voit katsoa joitain vinkkejä aiemmasta postauksestani. Listaa myös kaikki velat (osamaksut, luottokorttilaskut, asunto- ja autolainat) ja niiden kuukausittaiset lyhennyserät. Tämän tehtyäsi sinulla on hyvä kattaus lähtötilanteestasi.

3. Laadi tavoitteet loppuvuoteen

Mitä tavoitteita sinulla on? Haluatko saada maksettua luottokorttivelat pois, säästää puskurin tai aloittaa sijoittamisen? Kun sinulla on selkeä tavoite, on budjetin laatiminen ja siinä pysyminen helpompaa. Tavoite kannattaa kirjata lukuina! Esimerkiksi: haluan säästää 100 € kuukaudessa.

Voi olla, että tavoitteesi on säästää jouluun 400 euroa ja maksaa 500 euron luottokorttivelka pois. Aikaa on neljä kuukautta, joten sinun pitää säästää 225 euroa (+luottokorttivelan koron osuuden) kuukaudessa. Kun tavoite on näin konkreettinen, voidaan alkaa töihin!

4. Tee budjetti

Aiemmin listasit tulot ja menot. Laadi nyt taulukkoon loppuvuodelle sarakkeet, jossa on jokaisen kuukauden tulot ja arvioidut menot. Lisää siihen edellisessä kohdassa laatimasi tavoite.

Esimerkiksi:

Tavoitteena on siis säästää 400 euroa joulua varten ja maksaa 500 euron luottokorttivelka pois.

Palkka +2200 €
Vuokra – 700 €
Vesi- ja sähkölaskut -150 €
Puhelinlasku -20 €
Vakuutus – 100 €
Ruoka -350 €
Polttoaine -100 €
Autolaina -200 €
Luottokortti – 130 €
Joulusäästö -100 €
Käyttöraha -350 €

Tässä esimerkkibudjetissa on joka eurolle sijoituspaikka. Käyttörahaksi on varattu 350 euroa, jonka voi käyttää siihen mihin itse haluaa, kuten elämästä nauttimiseen. Budjetissa ei kuitenkaan ole muuta tilaa yllätyksille, eli jos tulee joku yllättävä meno, tulee se kattaa käyttörahoista.

Jos kävi niin, että budjetti meni miinukselle, vaatii tilanne hieman enemmän viilausta. Mistä menoista voit karsia? Voitko esimerkiksi vaihtaa halvempaan puhelinliittymään tai kilpailuttaa vakuutukset? Toinen vaihtoehto on kasvattaa tuloja. Voisitko myydä tavaraa kirpputorilla, tehdä ylitöitä tai hyödyntää jotain muita taitojasi rahan ansaitsemiseksi? Kannattaa laittaa luovuus kehiin ja vaikka googlailla lisätulomahdollisuuksia.

5. Noudata budjettia ja seuraa tilanteen kehittymistä

Pelkkä budjetin laatiminen ei vie talouttasi eteenpäin vaan se vaatii myös seurantaa. Pidä budjetti mielessä aina, kun teet ostoksia. Kysy itseltäsi, onko budjetissa tilaa tälle hankinnalle? Osta vasta sitten, kun on. Seuraa lisäksi kuukausittain, miten pysyit tavoitteissasi ja viilaa budjettia tarvittaessa, jos huomaat siinä epäkohtia.

Paras hetki ottaa raha-asiat haltuun on nyt.

Essi