Säästäminen, sijoittaminen ja vaurastuminen kiinnostavat tällä hetkellä hyvin monia. Kuinka moni säästämistä sekä sijoittamista harjoittava ja vaurastumista tavoitteleva kuitenkaan tulee miettineeksi, mitä omille säästöille, sijoituksille ja kertyneelle varallisuudelle käy, jos tapahtuukin jotain ikävää: avioero, toimintakyvyn menetys esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden myötä tai kuolema. Kerrassaan kamalia skenaarioita, joita silti on syytä pohtia. 

Miksi näitä ikäviä asioita, kuten eroa tai kuolemaa sitten pitäisi miettiä? Siksi, että elämä on arvaamatonta ja arvaamattomiin käänteisiin on hyvä varautua ennalta. 

Mitä oikeudellinen varautuminen tarkoittaa?

Oikeudellisesta näkökulmasta ennalta varautuminen tarkoittaa muun muassa sen pohtimista, miten haluaisi varallisuutensa ohjautuvan erotilanteessa. Avioliiton päättyessä eroon on hyvin mahdollista, että tuleva ex-puoliso saa sinun omaisuuttasi ns. tasinkona, ellette ole tehneet avioehtosopimusta. Tasinko voi olla rahavaroja, asunto-osake tai jopa siivu perintömökistäsi.

Tiesitkö, että lapsettoman avoliitossa eläjän perii hänen vanhempansa, ei avopuoliso?

Ja aviopuolison, jolla on lapsia, perivät hänen lapsensa eikä hänen aviopuolisonsa?

Oikeudellista ennalta varautumista on myös sen miettiminen, minne toivoisi varallisuutensa ohjautuvan oman kuoleman jälkeen. Tiesitkö, että lapsettoman avoliitossa eläjän perii hänen vanhempansa, ei avopuoliso? Tai että aviopuolison, jolla on lapsia, perivät hänen lapsensa eikä hänen aviopuolisonsa? Uusperheessä perimysasiat ovat sinun, minun ja meidän lapsista sekä ex-puolisoista johtuen vieläkin mutkikkaampia.

Lisäksi tietyissä tilanteissa on olemassa riski, että vaivalla säästämäsi ja taidokkaasti sijoittamasi varallisuus päätyy ex-puolisosi käsiin. Toisekseen kuolemantapauksissa on olemassa myös se haaste, että mikäli alaikäiset lapset tulevat esimerkiksi sijoitusasuntosalkkusi omistajiksi, tällöin DVV (Digi- ja väestötietovirasto, entinen maistraatti) astuu kuvioon valvomaan lapsen etua. Esimerkiksi asunnon myynti edellyttää DVV:n lupaa, mikä vie vaivaa, aikaa ja rahaa. 

Edellä vain muutama esimerkki niistä lukuisista haasteista, mitä elämän eri käännekohdat voivat tuoda tullessaan. Edellä esitettyihin haasteisiin on onneksi mahdollista varautua oikeudellisin asiakirjoin. Muutamien satasten ”sijoitus” asiakirjoihin tuo mielenrauhaa ja varmuuden siitä, että tiedät mitä varallisuudellesi tapahtuisi. 

Omasta varallisuudestaan ja varallisuuden kasvattamisesta kiinnostuneiden voisi kuvitella olevan kiinnostuneita myös varallisuuden jatkumosta yli sukupolvirajojen.


On vielä korostettava, että perhevarallisuus- ja perintösääntely ei tuo eteen pelkästään haasteita, vaan se tarjoaa myös monia mahdollisuuksia verotehokkaaseen varallisuuden siirtoon. Omasta varallisuudestaan ja varallisuuden kasvattamisesta kiinnostuneiden voisi kuvitella olevan kiinnostuneita myös varallisuuden jatkumosta yli sukupolvirajojen. Tähän esimerkiksi testamentin tekeminen antaa hyvät mahdollisuudet. 

Miten ottaa ensiaskel varautumisen tiellä?

Jos saanen arvata: kuulunet siihen enemmistöön, joka on saattanut kyllä miettiä näitä asioita, mutta siihenpä se sitten on jäänytkin? Älä huoli, tässäkin asiassa pätee sama lohduttava totuus kuin säästämisen ja sijoittamisen aloittamisessa: koskaan ei ole liian myöhäistä! Ota yhteyttä, niin hoidetaan asiakirjat kuntoon! Rahamedian seuraajat saavat asiakirjan laatimisesta 10 % alennuksen. Alennus on voimassa heinäkuun 2021 loppuun saakka. 

Mikäli kynnys ottaa yhteyttä lakimieheen tuntuu liian isolta ja haluat alkuun kartoittaa oman perhe- ja varallisuustilanteesi edellyttämien asiakirjojen laatimistarvetta, hanki ”Perhevarallisuus- ja perintöoikeudellinen tarvekartoitus” Lakitoimisto Kunnes Oy:n verkkokaupasta. Tarvekartoituksen myötä ymmärrät, minkä asiakirjan avulla voit varautua erilaisiin elämän ikäviin käännekohtiin, kuten sairastumiseen, eroon tai kuolemaan juuri sinun perhetilanteesi kannalta parhaimmalla tavalla. Tarvekartoituksen tehtyäsi ymmärrät myös ne haasteet ja riskit, mitä kohdallasi on olemassa, mikäli jätät oikeudelliset asiakirjat tekemättä.

Perhevarallisuus- ja perintöoikeudellinen tarvekartoitus Rahamedian seuraajille tarjoushintaan 27,90 euroa (norm. 37,90 euroa) kesäkuun 2021 loppuun saakka koodilla RAHAMEDIA.

Kirjoittaja: Niina Kosunen

Niina on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa tukea perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivia oikeudellisia asiakirjoja kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat ym. 

Lakitoimisto Kunnes Oy:n löydät myös somesta! 

FB: Lakitoimisto Kunnes 

Insta: lakitoimisto_kunnes