Viime blogikirjoituksessani kirjoitin kuinka huono rahan käyttäjä olen joskus ollut. Samassa kirjoituksessa kuitenkin mainitsin ostaneeni sijoitusasunnon, vaikka rahaa ei ollut jäänyt säästöön tuhlailujen jälkeen. Sain kyselyjä, miten tuo yhtälö oli mahdollinen? Niinpä lupasin kirjoittaa miten käytännössä pääsin alkuun.

Miten sijoittaminen sai alkunsa?

Syksyllä 2016 kävin ensimmäisessä valmennuksessa, jonka aiheena oli asuntosijoittaminen. Jo ennen kurssia alitajunnassani oli muhinut ajatus sijoitusasunnon ostosta. Kurssilla sain tarvittavaa tietoa ja sitä kautta itsevarmuutta vihdoin toimia. Haluankin korostaa, että ennen sijoitusasunnon ostoa, aihetta kannattaa opiskella, esimerkiksi lukemalla kirjallisuutta tai käymällä valmennuksissa.

Koen huolestuttavana, kun sijoitus palstoilla kerrotaan olevan menossa katsomaan sijoitusasuntoa, mutta samassa lauseessa kysytään, mitä kaikkia kuluja vuokratulosta saa vähentää ennen veronmaksua. Sijoittamisessa on aina riskinsä, mutta riskiä voi pienentää, kun on tarkkaan perillä siitä mihin on sijoittamassa. Muista siis perehtyä aiheeseen. Kirjavinkkejä aiheeseen liittyen voit lukaista täältä.

Neljän kuukauden päästä ensimmäisestä asuntosijoittamisen valmennuksesta ostin ensimmäisen sijoitusasunnon. Asunto maksoi 60 000 euroa ja siihen päälle varainsiirtovero 1200 euroa. Ostin ensimmäisen sijoitusasunnon niin sanotulla 100% vivulla eli rahoitin sen kokonaan pankkilainalla. Varainsiirtovero piti maksaa itse eli sitä pankki ei rahoittanut. Minulla ei ollut lainkaan säästöjä, joten siksi otin ison lainan ja itseasiassa varainsiirtoveronkin maksoin osittain luotolla  Olin valmis lähtemään liikkeelle isommalla riskillä, koska olin kohteesta niin varma. Olen myös aika optimistinen luonne, mikä helpottaa riskinottoa 

  
Sijoitussuunnitelmaan voi kuulua pienten yksiöiden sijaan isommat osakehuoneistot, omakotitalot tai esimerkiksi lomahuoneisto ulkomailta. Kuva napattu Italian matkaltamme myynnissä olevasta talosta.

Miten on mahdollista saada 100% lainaa?

Kun ostin asunnon, pankki vakuutti 70% asunnon arvosta eli 42 000€. Tämän jälkeen täytyi miettiä, mistä saisin puuttuvan 18 000€ (60000€-42000€) ? Jollain kyseinen summa voisi olla säästettynä, mutta minun tapauksessani kun säästöjä ei ollut, laitoin oman kotimme lainan vakuudeksi.

Vaikka persaukinen tuohon aikaan olinkin, onnekseni olin ehtinyt lyhentämään asuntolainaa useita vuosia. Minulla oli siellä niin sanottua vapaata vakuutta. Tällä kaavalla sain lainaa koko asunnon hinnalle 60000e.

Monelle tuo olisikin mahdollista, koska useat asuvat omistusasunnoissa, joissa laina on kokonaan tai osittain maksettu. Harva vain tulee ajatelleeksi, että omaa asuntoa voi käyttää vakuutena.

Isolla riskillä

Tämä oli itselleni keino päästä alkuun. Edellä mainittu tapa ja iso riski eivät sovi kaikille. On tärkeää, että voi nukkua yönsä hyvin ilman stressiä sijoituksista. Itse olen pienentänyt riskiä muun muassa suojaamalla lainat koron nousulta.

Halusin kuitenkin kertoa miten tällainen tuhlaaja pääsi nopeasti alkuun, jotta mahdollisimman moni ymmärtäisi, mikä kaikki on mahdollista. Itse en olisi reilut kaksi vuotta sitten ajatellutkaan, että minulla olisi mahdollisuus ostaa yksi tai jopa useampi sijoitusasunto.

Rahan lisäksi sijoitusasunnon ostoon vaaditaan tietoa alueesta jolta aiot ostaa asunnon (kysyntä, hintataso, työllisyys), markkinatilanteen ymmärrystä, käsitystä siitä millaisessa kunnossa taloyhtiö on ja tietenkin myös jonkinlainen sijoitussuunnitelma olisi hyvä. Näistä aiheista tulen varmasti kirjoittamaan jatkossa. Pysy siis kuulolla!