Tavoitteiden asettaminen - Miksi tavoitteita kannattaa asettaa?
Uusi vuosi, uudet kujeet ja niin edelleen. Vaikka itselle vuosi tuntuu alkavan aina syksyllä kun on aika palata sorvin ääreen kesän erilaisten rientojen jälkeen, on vuodenvaihde silti toinen merkityksellinen hetki pysähtyä omien ajatusten ja tavoitteiden äärelle. Tavoitteiden asettaminen on yksi tärkeimmistä taidoista, jota valitettavasti liian harva arjessaan toteuttaa.
“Aiheesta on tehty erilaisia tutkimuksia ja luvut hieman vaihtelevat, mutta viesti on aina sama. Lainaan Brian Tracyn sanomaa tällä kertaa, koska hänen mukaansa vain 1 % amerikkalaisista suunnittelee päivänsä kirjallisten tavoitteidensa saavuttamiseksi. Vain 3 %:lla on kirjalliset tavoitteet. “
Harrin ikivihreässä blogissa tavoitteiden asettamisen tärkeys on puettu sanoiksi varsin yksinkertaisella tavalla - vain noin 15% ihmisistä tekee tavoitteita ja vain muutama prosentti tekee ne kirjallisena. 1000 ihmisen rokkikonsertista siis vain muutamalla kymmenellä ihmisellä on kirjalliset tavoitteet. Melko paljon vain virran mukana kulkevia.
Miksi tavoitteet ovat tärkeitä?
Syitä tavoitteiden asettamiselle voi luetella varmaan loputtomiin, mutta tässä omasta mielestäni ne relevanteimmat.
Suunta ja merkitys - Tavoitteiden asettaminen auttaa varmistamaan, että aikasi kuluu niihin asioihin kuin haluatkin. Toki ennen tavoitteiden asettamista täytyy itsensä tuntea ja osata vastata perusteellisesti kysymykseen miksi, mikä onkin sitten toisen blogin aihe. Tavoitteiden avulla on myös helppo luoda merkityksiä, sillä varsinkin sisältä johdetut tavoitteet luovat elämälle suuntaa ja merkitystä. Varsinkin nykymaailman jatkuvassa runsauden anarkiassa usein juuri se vaihtoehtojen loputtomuus luo merkityksettömyyden tunnetta. Tuntemalla itsesi ja asettamalla tavoitteita luot polkua kohti elämää jossa olet kuskin paikalla etkä bussin takapenkillä ihmettelemässä mihin tänään mennään. Tästä pääsemmekin seuraavaan kohtaan
Päätöksenteko - Kun on selkeät tavoitteet, päätöksenteko on helppoa - teet vain valintoja sen perusteella, ohjaavatko ne kohti tavoitteitasi vai vievätkö ne sinua pois päin. Tämä auttaa keskittymään nykyajan informaatiotulvassa olennaiseen ja tekemään itselle merkityksellisempiä asioita. Erilaiset tavoitteet esimerkiksi vaurastumisen polulla auttavat miettimään kulutuksen ja säästämisen välillä, eikä rahaa katoile mihin sattuu.
Motivaatio - Kuten moni muukin asia maailmassa, tavoitteet ovat kuin itseään toteuttava profetia, sillä usein ne toimivat myös motivaation lähteenä. Kun tietää mitä haluaa saavuttaa löytää usein myös rauhan itsensä kanssa ja sitä kautta sisäisen motivaation sekä energiaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä toki usein vaatii sen, että tavoitteet ovat linjassa arvojen ja muun sisemmän kanssa. Auttaa siis jos tuntee itseään. Lisäksi, myös tavoitteiden saavuttaminen antaa usein hyvää lisäboostia. Vuosikin on tietyssä mielessä pitkä aika tehdä asioita ja sen aikana on mahdollista saada paljon aikaan - varsinkin takaisinpäin kelattuna.
Edistyminen - Kun tavoitteet on kirjattu selkeästi esimerkiksi vuosittain tai useammin, toimivat ne myös mainiosti edistymisen mittarina omalle kehitykselle ja ajatusmaailmalle. Vanhoista tavoitteista on helppo seurata mindsetin muutosta, kun esimerkiksi monet tänä päivänä pienetkin asiat ovat tuntuneet todella haastavilta vain muutamia vuosia sitten. Siksi joskus tulee myös muistaa katsoa taaksepäin.
Tuumasta toimeen ja tavoitteet paperille
Itse olin aikaisemmin hieman skeptinen asian suhteen, mutta tutustuttuani kirjallisuuteen laajemmin, kuka minä olin sanomaan että tämä on ajantuhlausta. Piruna olkapäänä oli ehkä myös se, että itsensä tunteminen on varsin vaikea rasti. Kun kysyy itseltään tarpeeksi monta kertaa miksi, pääsee lopulta myös tavoitteiden asettamisessa seuraavalle tasolle.
Ota siis paperia ja kynä käteen - muistelet sitä päätöstä myöhemmin varmasti kiitollisena.
Ps. Päivittäistä sähläämistäni voi seurata parhaiten instagramin kautta. Jos yhtään ylläolevat aiheet kiinnostavat, heitä ihmeessä viestiä niin vaihdellaan ajatuksia