Taloudellinen puskuri antaa mielenrauhaa
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten selviät taloudellisesti, jos jäät työttömäksi tai sairastut vakavasti? Harva meistä katsoo niin pitkälle, vaikka syytä olisi. Useimmat asiantuntijat suosittelevat, että hätävarakassaa, ”puskuria” tulisi löytyä 2-6 kuukauden menoja vastaavan summan verran. Itse olen samaa mieltä.
Puskurin tarkoitus on rahoittaa elämää, jos jotain oikeasti vakavaa sattuu. Työttömyys tai sairastuminen aiheuttaa jo itsessään stressiä ja hankalassa tilanteessa on ikävää joutua miettimään, mistä rahat ruokaan. Suomen sosiaaliturva on varmaankin toimiva, mutta usein rahantuloa voi joutua odottamaan pitkään ja korvauksiin asti pitäisi elää. Lisäksi jos pakolliset kulut ovat lähellä palkkatulojen määrää ja tulot putoavat yhtäkkiä, elintasoa voi olla hankala nopealla aikataululla laskea vastaamaan muuttuneita tuloja. Kun puskuri on kunnossa, saat enemmän aikaa totutella uuteen tilanteeseen.
Puskurirahastosta ei siis oteta rahaa kun tekee mieli lähteä perheen kanssa Italian lomalle tai uuden sohvan ostoon, kun sisustus kaipaa päivitystä. Se on tarkoitettu aitoihin hätätilanteisiin ja toivottavasti siihen ei koskaan tarvi kajota. Se, että omaa taloudellisen puskurin, tuo jo itsessään taloudellista mielenrauhaa. Tieto siitä, että pärjään taloudellisesti jonkin aikaa, tuli mitä tuli, helpottaa hankalassa tilanteessa.
Apua, siihenhän menee ikuisuus!
2-6 kuukauden menoja vastaavan puskurin rakentaminen voi tuntua projektilta, joka kestää ikuisuuden. Kun itse rakensin puskuria päätin, että joka kuukausi puskurirahasto kasvaa. Summa saattoi olla joskus vaikka 20 euroa, mutta pääasia oli, että sinne laittoi aina jotakin. Ole kärsivällinen asian suhteen. Pikkuhiljaa on parempi kuin ei ollenkaan.
Puskurin rakentamista, velkojen lyhentämistä vai sijoittamista?
Siinä vaiheessa kun herää halu muuttaa omaa taloudellista tilannetta, tulee helposti kärsimättömäksi. Sitä haluaisi jo päästä sijoittamaan, mutta samalla eletyn elämän varrella on saattanut kertyä kulutusluottoja ja puskurikin ammottaa tyhjyyttään. Mistä aloittaa kun haluaisi tehdä jo kaikkea?
Itse ajattelen niin, että ensin on hyvä saada kasaan ainakin 1000 euron puskurirahasto. Jos kulutusluottoja on kertynyt, aloita vasta sitten velkojen agressiivisempi lyhentäminen. Tämä estää velkakierteen jatkumisen, koska jos pesukone hajoaa, sinulla on jo rahat siihen eikä luottokorttia tarvitse enää vinguttaa.
Täydellisen puskurirahaston kokoamiseen voi mennä tosi kauan aikaa ja itse ainakin olin niin kärsimätön, että aloitin sijoittamisen samaan aikaan. Jaoin sen rahan, jonka olin varannut säästettäväksi puoliksi sijoituksiin ja puoliksi puskurin kerryttämiseen. Näin pääsin molemmissa asioissa heti alkuun. Pääasia on, että tekee edes jotain. Säästä, sijoita ja opiskele lisää. Vain niin oppii paremmaksi.
Puskurirahaston säilytys
Minä tykkään jakaa puskurin useampaan paikkaan; pankkitilille, käteiseksi ja arvometalleiksi. Kerron tässä omia ajatuksiani siitä, miksi olen valinnut nämä kolme kohdetta.
1. Pankkitili
Jatkuvasti puhutaan siitä, että rahojaan ei kannata makuuttaa pankkitilillä niiden olemattomien korkojen vuoksi. Se on totta, mutta puskurin kanssa asia on vähän monimutkaisempi. Jos vararahastosi on sijoitettu vaikka indeksirahastoihin ja juuri, kun tarvitset rahat, ollaan pahimmassa lamassa, saattaa rahoista olla hävinnyt suurin osa. Mielestäni turvallisempaa on etsiä sellainen pankkitili, joka maksaa edes pientä korkoa ja josta varat saa tarvittaessa nopeasti ulos.
2. Käteinen
Osa puskurista on hyvä pitää ihan riihikuivana käteisenä. Silloin kun Kreikan talouskriisi alkoi, mitä tekivät pankit? Ne sulkivat ovensa ja käteisen rahan saantia rajoitettiin. En ota kantaa siihen, onko Suomen tilanne yhtä paha kuin Kreikan, mutta haluan vain kertoa, että sekin on mahdollista. Pienestä käteiskassasta tässä skenaariossa ei todellakaan ole haittaa. Pankeilla on myös silloin tällöin tietoliikennehäiriöitä ja pankkikortit ei aina toimi. Silloin käteinen on todella jees!
3. Osa puskurista arvometalleina
Olen sijoittanut osan puskurirahoistani fyysisiin arvometalleihin. Arvometallit (sijoituskulta ja -hopea) säilyttävät yleensä arvonsa hyvin ja antavat hyvän suojan inflaatiota vastaan. Hetken mielijohteesta puskuria ei voi tyhjentääkään, kun kultalaatta tai hopeakolikot pitää ensin myydä. Liikkeet, jotka myyvät sijoituskultaa, ostavat sitä myös takaisin päivän hinnalla. Kultaan sijoittamisesta voit lukea lisää Johanna kirjoituksesta täältä. Hopeaan sijoittamisesta puolestaan löydät kirjoituksen täältä.
Jos sinulla ei ole vielä puskuria, suosittelen tekemään asialle jotain. Muista, että 1000 tai 100 euroakin on parempi kuin nolla ja lähes jokainen, joka on rakentanut itselleen taloudellisen vararahaston, on aloittanut pienestä. Vararahaston karttuessa kasvaa taloudellinen turvallisuus samassa suhteessa.
-Essi