Rahamedia

View Original

Sijoitusasunnon remontointi – mitä voi tehdä itse?

Remontoimalla huonokuntoisen sijoitusasunnon voi saada aikaan merkittävän arvonnousun. Mutta mitä voi tehdä itse? Voiko ilman kokemusta remontoinnista ryhtyä noin vain kaatamaan seiniä?

Remontoiminen ei ole rakettitiedettä. On paljon työvaiheita, jotka kuka tahansa voi tehdä, kunhan tietää, mitä tekee. On myös paljon työvaiheita, jotka kuka tahansa voi opetella, ainakin, jos ymmärtää, että harjoitus tekee mestarin.

Tee ensin remontti-ilmoitus

Kerrostalossa remontoidessa remonttia ei voi aloittaa noin vain. Ensin on tehtävä remontti-ilmoitus isännöitsijälle. Siinä pitää ilmoittaa, mitä ollaan tekemässä ja kuka tekee ammattilaiselle kuuluvat työt (esimerkiksi sähkö- ja putkityöt). Kokemukseni mukaan urakoitsijoita ei tarvitse nimeltä ilmoittaa vielä tässä vaiheessa, vaan riittää, että niitä täydennetään myöhemmin.

Isännöitsijän/yhtiön lupa remontointiin pitää olla, ennen kuin sen voi aloittaa. Usein paluupostissa tulee kehotus asbestikartoitukseen ja esimerkiksi lattian askeläänieristeen asentamiseen. Jos epäselvyyksiä jää, niistä kannattaa olla heti yhteydessä isännöitsijään.

Tavallisen pintaremontin voi tehdä ilman valvojaa. Mutta jos kyseessä on muutostyö, eli esimerkiksi seinän siirto tai kylppärissä kaivon siirto, taloyhtiö määrää remontille valvojan. Osakasremontissa valvojan lasku tulee remonttia tekevän osakkaan maksettavaksi. Huomoithan, että muutostyö voi vaatia myös rakennusluvan.

Hyviin tapoihin kuuluu myös ilmoittaa remontista naapureille alakerran ilmoitustaululla. Ilmoita remontin kestosta ja omat yhteystietosi.

Muovimatto irtoaa perk.. petkeleellä

Asbestiriskiin kannattaa suhtautua vakavasti. Asbestia on tyypillisesti käytetty esimerkiksi muovimattojen liimoissa ja laattojen kiinnityslaasteissa. Asbesti ei ole vaarallinen paikallaan, vaan ainoastaan purettuna (jolloin purku pitää hoitaa ammattilaisten toimesta). 

Jos asbestia ei ole, kuka tahansa voi mielestäni hoitaa purkutyöt. Toki se vaatii viitseliäisyyttä, oikeat työkalut ja turvavarusteet. Komerot irtoavat sorkkaraudalla, muovimatto kokemukseni mukaan parhaiten jääraudaksikin kutsutulla petkeleellä. Työtä se tosin vaatii, ja useimmissa tapauksissa muutaman kirosanankin.

Maalaaminen on mielestäni työ, jonka kuka tahansa voi oppia. Kokemus opettaa! Ensin pitää toki tehdä huolelliset pohjatyöt, ja niiden työläys taas riippuu seinämateriaalista. Kun vanhojen tapettien irrotuksen tekee itse, säästää pitkän pennin.

Nykyajan lattiamateriaalit on tehty sellaisiksi, että kuka tahansa voi oppia ne asentamaan. YouTubesta löytyy hyvät ohjeet laminaatin, parketin ja vinyylilankun asentamiseen.

10 000 tuntia harjoittelua tekee mestarin

Mitä sitten kannattaa jättää ammattilaiselle? Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei ole. Minkä tahansa uuden taidon oppiminen on nykypäivänä helppoa, jos viitseliäisyyttä löytyy. Tietysti, jos olet jostain asiasta epävarma, kannattaa konsultoida ammattilaista.

Ennen remontti-innostustani keskitin käsillätekemisintoni ompeluun. Sain ensimmäisen sähkökäyttöisen ompelukoneeni nelivuotiaana, ja ompelu on yhä yksi intohimoistani. Olen kuluttanut taidon harjoittamiseen tuhansia ja taas tuhansia tunteja. Siksi hymähdän, kun itse tekemiäni vaatteita kommentoidaan: ”voi, osaisinpa minäkin”. 

Sanotaan, että mestariksi tulee, kun harjoittelee jotain asiaa 10 000 tuntia.

P.S. Lue myös postaukseni remontoivan asuntosijoittajan verovinkeistä. 50-luvun pikkukotien remonteista kerron vaihe vaiheelta Instagram-tililläni.