Rahamedia

View Original

Reikä upottaa veneen, vaikka kuinka äyskäröisit vettä pois

Kun veneessä on reikä, ei auta vaikka kuinka äyskäröisit vettä pois. Vene uppoaa, ellet saa tukittua reikää. Sen lisäksi vene vaatii vielä korjausta. Tämä sama pätee omassa taloudessasi.

Mikäli menosi ovat suuremmat kuin tulosi, etkä oikein tiedä mihin raha katoaa, mitkään hetkelliset elvytysyritykset eivät auta pitkällä tähtäimellä. Kokeiltu on. Taloutesi jatkaa velkaantumista niin kauan, kunnes selvität taloutesi reiän ja muutat kulutuskäyttäytymistäsi.

Yleensä kun talous velkaantuu, ongelma on liian isot menot. Kyllä, joskus ongelma voi olla myös liian pienet tulot, mutta lähtökohtaisesti en kirjoita esimerkiksi toimeentulotuella elävien näkökulmasta, vaan työssäkäyvien ihmisten talouden pyörittämisestä.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on herätellä niitä henkilöitä, joilla ei ole mitään hajua, mihin rahat häviävät, joiden luottokorttivelka ei lyhene koskaan ja jotka vihaavat sanontaa ”Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Kuuluin vahvasti tuohon kategoriaan vielä muutamia vuosia taaksepäin.

Pihistelyä vai fiksua rahankäyttöä?

Aikaisemmin sana säästäminen ei kuulunut sanavarastooni. Nykyään se kuuluu, vaikka ei vieläkään ole lempisanani. Itse asiassa rahan säästäminen ei motivoi minua lainkaan, sijoittaminen sen sijaan kyllä.

Olen kuitenkin ymmärtänyt, että säästämisen ei tarvitse olla jatkuvaa pihistelyä, vaan parhaimmillaan se on vain fiksua rahankäyttöä. Tämä fiksu rahankäyttö puolestaan johtaa siihen, että tilille jää ylimääräistä rahaa, jonka voi sitten sijoittaa ja säästää turvatakseen taloudellista tulevaisuutta.

Talouden turvaaminen taas luo taloudellista hyvinvointia. Taloudellinen hyvinvointi tuo varmuutta sekä turvaa ja vapauttaa ajatuksia muuhunkin kuin rahan miettimiseen. Tämän takia olen todennut, että fiksu rahankäyttö ja menojen kriittinen tarkastelu aika ajoin oikeastaan lisää hyvinvointia.

Jatkuva pihistely ja kaikesta tinkiminen onkin sitten eri asia. Pihistelyn tunnistaa mielestäni siitä, että se vaikuttaa elämänlaatuun negatiivisesti. Säästäminen on puolestaan sitä, että esimerkiksi lopettaa jonkun kanavapaketin, jolloin kuukausimenot pienenevät. Tällä ei todennäköisesti ole negatiivista vaikutusta elämänlaatuun.

Taloudellisesti tiukka tilanne voi kuitenkin vaatia isoja ratkaisuja

Tietenkin jos taloutesi on tiukilla ja kaikki raha, mitä tulee, myös menee ja ehkä hieman päällekin, silloin on tehtävä jopa niitä epämiellyttäviä ratkaisuja. Näillä ratkaisuilla voi olla negatiivinen vaikutus elämänlaatuun siinä hetkessä, mutta toisaalta ne tuovat samalla helpotusta, koska taloudellinen tilanteesi todennäköisesti paranee.

Jokaiseen ongelmaan on ratkaisu. Pyri etsimään pysyviä ratkaisua ongelmaan, äläkä vain hetkellistä helpotusta. Jos pysyvä menojen pienentäminen ei ole vaihtoehto, koska ei ole mistä karsia, silloin vaihtoehdoksi jää tulojen kasvattaminen. Joskus kannatan myös molempia: pienennä menoja sekä kasvata tuloja.

Jos sinulla on esimerkiksi paljon huonoa velkaa (osamaksuja ja kulutusluottoa) ja haluat päästä niistä eroon, voi hyvinkin olla, että joudut kiristämään menoja rutkasti maksaaksesi huonot velat pois. Tuo on kuitenkin väliaikaista, ja kun pääset veloista eroon, taloudellinen tilanteesi helpottuu. On siis poikkeustilanteita, jolloin kitsastelu saattaa olla järkevää.

Ajoittaiset elvytysyritykset eivät tuo taloudellista hyvinvointia

Jos käyttäytymisesi rahan kanssa on kovin leväperäistä, ja sen takia olet aina ajoittain taloudellisesti ahdingossa, hetkelliset elvytysyritykset eivät auta. Sama kuin veneeseen tulisi reikä, jonka tukit jollain konstilla päästäksesi rantaan ja seuraavan kerran lähtisit uudestaan vesille samalla veneellä, jonka reikää et vieläkään ole korjannut.

Hetkelliset paikkausyritykset eivät auta, jos et muuta kulutustottumuksiasi tai käyttäytymistäsi rahan kanssa pysyvästi.

Itse yritin aikoinani hetkellisiä paikkauksia talouden hoidossa. Myin auton, josta sain rahaa. Maksoin sillä luottokortin pois, mutta hetken päästä olin taas tilanteessa, jossa käytin luottokorttia. Päädyin tähän tilanteeseen uudestaan ja uudestaan, koska kulut olivat liian suuret tuloihin nähden.

Onneksi olen vihdoin ymmärtänyt, ettei sanonta ”Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot” tarkoita sitä, että tarvitsisi kitsastella, vaan voi käyttää rahaa fiksusti ja silti nauttia elämästä. Tulojen ja menojen pitää vain olla oikeassa suhteessa.

Avain pysyvään muutoksen

Jos taloutesi ei löydä tasapainoa, vaikka kuinka yrität, suosittelen numeroiden sijaan keskittymään enemmän korvien väliin. Yleensä muutos lähtee sieltä, oli kyseessä sitten painon pudottaminen, elämäntapamuutosprojekti tai oman talouden haltuun ottaminen.

Vasta kun itse pysähdyin pohtimaan omaa käyttäytymistäni rahan kanssa, alkoi muutosta tapahtumaan. Sen sijaan, että olisin jatkuvasti paikannut veneen reikää, päädyin ostamaan kokonaan uuden veneen.

– Johanna