Rahamedia

View Original

Tämän vuoksi iso osa meistä ei koskaan vaurastu

Vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo osti sijoitusasunnon yhdessä puolisonsa kanssa. Siitäkös haloo syntyi! Asiaa uutisoitiin kaikissa valtamedioissa ja se kirvoitti kansalaiset kommentoimaan asiaa ahkerasti:

“Miksi tarvitsee lainarahalla hankkia lisää omaisuutta, etenkin kun on hyvätuloinen ja tietää, että Hyvä veli -verkosto hoitaa jatkossakin jonkun johtajan paikan loppuelämäksi? Mihin ihminen tarvitsee kaiken mammonan? No, ehkä se on vihreän ajatusmaailman uusi trendi.”

“Vauhtisokeusko iskenyt sisäministeriin joka on kertonut eläneensä itse köyhyydessä ja on ollut ammatiltaan köyhyystutkija? Kaikista parasta on elämä näin kun ei ole yhtään velkaa mihinkään suuntaan ja jää vähän säästöön joka kuukausi.”

Lainauksia Ilta-Sanomien kommenttikentästä.

Vaurastuminen ja sijoittaminen Suomessa tuntuu olevan kuin syntiä. Köyhän tulisi pysyä köyhänä tai ainakaan ei ole syytä haikailla vaurautta, oli kommenttien perussanoma. On väärin, että jotkut haluavat sijoittaa ja vaurastua samaan aikaan, kun iso osa kansalaisista on matalapalkkaisilla aloilla tai elävät tukien varassa.

Rapuilmiö täydessä voimassaan

Suhtautuminen Ohisalon sijoitusasuntoon on aivan kuin rapuilmiö, jota voi tavata ravustuksen aikaan syksyisin. Kun elävät ravut laittaa ämpäriin, yksi kekseliäs rapu saattaa pyrkiä ja löytää tiensä ämpärin reunalle, toivoen pääsevänsä vapauteen ämpärin ahdistavista olosuhteista. Muut ravut eivät kuitenkaan yhden ravun pyrkimyksiä hyväksy, vaan he yhteistuumin vetävät kekseliään ravun takaisin ämpärin reunalta ämpärin pohjalle muiden joukkoon, takaisin tukaliin tunnelmiin. Ei ole sopivaa yrittää olla erilainen tai pärjätä paremmin kuin muut. Siitä pidetään huoli yhdessä, muun muassa kommentoimalla anonyyminä ilkeitä kommentteja lehtien keskustelupalstoilla.

https://rahamedia.fi/mythbusters-sijoittamiseen-liittyvien-uskomusten-purkutalkoot/

Vaurastuminen on mahdollista kenelle tahansa — oikeilla valinnoilla

Minun mielestäni Ohisalo on oivallinen esimerkki siitä, että vaurastuminen on mahdollista – kenelle tahansa oikeilla valinnoilla ja uskolla siihen, että itse voi vaikuttaa kohtaloonsa. Maria on Kotilieden haastattelussa kertonut olevansa kotoisin köyhästä perheestä, jota on varjostivat isän päihdeongelmat ja jatkuva pula rahasta. Rapu-mielisten ihmisten mukaan Marian olisi jo ehkä tässä vaiheessa pitänyt hyväksyä kohtalonsa ja olla pyrkimättä parempiin olosuhteisiin: eikös huono-osaisuuden kuulukin periytyä?

Suomalaisen yhteiskunnan hienona puolena on se, että se mahdollistaa ylisukupolvisen huono-osaisuuden kierteen katkaisemisen ja mahdollisuuden meille jokaiselle. Peruskoulutus on ilmaista. Korkeakoulu- tai yliopistotutkinnon voi opiskella ilmaiseksi ja saada opintojen ajaksi opintotukeakin. Mariankin tie on päätynyt suomalaisen peruskoulun kautta yliopistoon ja sitä kautta hän on itse luonut itselleen polun, joka on mahdollistanut ihailtavan uran, vaurastumisen ja sijoituksiakin. Hän on sen ansainnut ja hän on aivan itse vaikuttanut omaan polkuunsa.

Ihmisen ei tarvitse olla rikas tai etuoikeutettu, jotta hän voisi aloittaa sijoittamisen. Oman huomioni mukaan esimerkiksi iso osa sijoittamisesta ja vaurastumisesta bloggaavista ei suinkaan ole syntynyt rikkaisiin olosuhteisiin ja “kultalusikka suussa”.

Olen itsekin kotoisin keskiluokkaisesta perheestä, jota 90-luvun lama ravisteli pahoin ja jossa raha on ollut tiukilla. Opin lapsuudessani, että raha ei kasva puussa, vaan sen eteen on tehtävä töitä. En ole koskaan saanut perintöjä tai muutakaan avustusta perheeltäni tai suvultani, vaan olen pärjännyt omin voimin.

Suurin käänteentekevä tekijä omalla polullani on ollut se, että päätin panostaa koulutukseeni hakeutumalla yliopistoon. Koko opiskeluaikani tein töitä osa-aikaisesti tienatakseni extratuloja opintorahan lisäksi. Opintojen jälkeen pääsin vakituiseen työhön, josta tienasin säännöllistä palkkatuloa. Jo lapsuudessa opittu asenne rahankäyttöön, oman talouden hyvä hallinta, säännöllinen säästäminen sekä rahastosijoittaminen mahdollistivat sen, että olen aikoinani voinut ostaa omistusasunnon ja sittemmin aloittanut myös asuntosijoittamisen. Kaikki on ollut omien valintojeni ja työni tulosta.

Älä anna rapuilmiön vaikuttaa omaan polkuusi

Usein sanotaan, että “olet niiden ihmisten summa, joiden kanssa vietät aikaasi”. Jos olet kasvanut ympäristössä, jossa sijoittaminen on ollut arkipäiväistä, se tulee luultavasti olemaan sinullekin luonnollinen juttu.

Mutta, kuten Marian esimerkki ja omanikin osoitti, sinun ei tarvitse olla kasvanut tällaisessa ympäristössä päästäksesi alkuun vaurastumisen polulla. Ja kyllä — tulet varmasti kohtaamaan matkallasi monia rapuja, jotka pyrkivät vetämään sinut takaisin ämpärin pohjalle kielteisillä kommenteillaan ja epäilyksillään. Ole tarkkana, että näistä ihmisistä ei muodostu sinulle rapujen laumaa, jotka vähentävät motivaatiotasi, lannistavat tai eksyttävät sinut polultasi. Sinun on rohkeasti rikottava normi, hypättävä epämukavuusalueelle ja uskottava omiin vaikutusmahdollisuuksiisi.

Älä jää yksin, vaan verkostoidu samanhenkisten ihmisten kanssa

Jotta usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin kasvaisi, kannattaa tutustua inspiroiviin ja samaistuttaviin esimerkkeihin. Ainakin omalla polullani tällaisten esimerkkien näkeminen on tehnyt sijoittamisesta helposti lähestyttävää ja valanut uskoa siihen, että sijoittamisen aloittaminen on aivan tavalliselle tallaajalle mahdollista. Katso esimerkiksi nämä inspiroivat esimerkit alta!

Elämme siinä mielessä mahtavaa aikaa, että esimerkkejä on tarjolla pilvin pimein nykyään blogien, somen ja mediankin kautta. Lisäksi nykyään löytyy useita kanavia verkostoitumiseen esimerkiksi Facebook-ryhmien kautta, joista muutamina mainitsisin esimerkiksi Massimuijat,Vauras Nainen, Suomen asuntosijoittajat keskustelupalsta. Ja kun koronatilanne helpottaa, kannustan osallistumaan erilaisiin sijoittamista käsitteleviin tapahtumiin, jossa on mahdollista törmätä samanhenkisiin ihmisiin ihan kasvotustenkin. Löydät varmasti elämääsi ihmisiä, jotka kannustavat sinua onnistumaan ja ymmärtävät tavoitteesi.

Katkaise rapuilmiö itseesi

Rapuilmiön suurin taustalla vaikuttava tekijä on kateus. Se on aivan inhimillinen tunne: se heittäköön ensimmäisen kiven, joka ei koskaan olisi nakertavaa kateuden tunnetta kokenut. On kuitenkin tärkeää tiedostaa omat tuntemukset ja tarkastella itseään kriittisesti, jotta ei itse tulisi tiedostaen tai tiedostamattaan sortuneeksi rapukäyttäymiseen muita kohtaan.

Lisäksi kannattaa muistuttaa itseään siitä, että itseään ei kannata vertailla muihin. Nyt vuoden vaihtuessa Instagramissa on paljon ulostuloja, jotka jakavat vuoden 2020 tilinpäätöksen ja vaurastumisen tavoitteita vuodelle 2021. On syytä muistaa, että jokainen meistä vaurastuu omista lähtökohdistaan käsin. Joku on aloittanut ihan juuri, kun taas toinen on tehnyt systemaattista työtä tavoitteen eteen jo vuosikausia. Yksi taas pyrkii vaurastumaan minimituloilla, kun toinen saattaa olla maan 10 % palkkakärjen joukossa.

On luonnollista, että jokaisella meistä on oma taustatarinamme, lähtökohtamme ja kokemuksemme. Siksi emme ole vertailtavissa yksi yhteen. Sen sijaan, kannustan asettamaan itselleen realistiset tavoitteet ja tarkastelemaan omaa kehitystään säännöllisesti, ilman vertailua muihin. Ja muista myös juhlia pieniä onnistumisia matkan varrella!

Onnellista ja ravutonta joulua ja uutta vuotta 2021!

Linkki: Tutustu kaikkiin Kasvussa-blogin artikkeleihin

Haluatko pysyä kartalla Kasvussa-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi blogin Instagram-tilintai Facebook-sivun seuraajaksi jo tänään! Muista myös seurata Rahamedian Instagramia, josta löytyy säännöllisesti uutta sisältöä vaurastumisesi tukemiseen.

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehoitukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.