Rahamedia

View Original

Q3/2020 tulokset - Orion, Kone, Neste ja Nordea

Kuluneella viikolla (Helsingin) pörssin Q3-tuloskausi pyörähti kunnolla käyntiin. Tuttuun tapaan muutaman viikon kirjoitan analyysejä niistä yhtiöistä, jotka joko kuuluvat omaan osakesalkkuuni tai ovat omalla tarkkailulistallani. Tällä viikolla käsittelyssä Orion, Kone, Neste ja Nordea. Keskeisten tuloslukujen lisäksi koitan ymmärtää miltä yhtiöiden (lähi)tulevaisuus vaikuttaa; millaisia kasvun edellytyksiä voisi olla.

Orion -  jatkuva hyvä tuloksentekokyky sai analyytikotkin muuttamaan suositustaan osakkeen suhteen

Orion nousi alkuvuoden aikana kovasti, ja moni analyytikko rupesi pitämään sitä kalliina. Koronadipistä ei ole palattu alkuvuoden huippuihin, vaikka kolme posaria annettu, viimeisin 19.10 juuri Q3-kynnyksellä. Toisaalta, kesällä tuli takapakkia erään lääkkeen kehittelyssä mutta tämän viimeisimmän posarin jälkeen itse osakkeenomistajana saatoin rauhallisin mielin odotella suhteellisen vakaata tulosta.

Mitä ennakkoon odotettiin ja toteuma:

  • Liikevoitto: analyytikkoennusteet ka. 51,8milj.e., vertailukauden tulos 90,7milj.e.  Toteuma:
  • milj.e. 65milj.e.  
  • Liikevaihto: analyytikkoennusteet ka. milj. e.245,6milj.e., vertailukauden liikevaihto 283,7milj.e.. Toteuma 250,3 milj. e.
  • Osakekohtaisen tulos sen sijaan hieman laski 0,51eà 0,37e. Mutta aikavälillä 01-09/20 osakekohtainen tulos nousut viime vuoteen verrattuna (1,1eà 1,39e) ja loppuvuoden näkymät vaikuttavat hyviltä

Lähitulevaisuus vaikuttaa hyvältä, sillä yhtiö arvioi tämän vuoden liikevaihdon olevan vähintäänkin samalla tasolla kuin 2019 tai kasvavan hieman, ja liikevoiton tai kasvavan selvästi. Tämä arvio perustuu muun muassa siihen, että liiketoiminnan kulut tulevat koko vuoden osalta olemaan aiemmin arvioitua alemmat ja toisaalta oman tuotanto, pitkittyneestä Covid-19 pandemiasta huolimatta, toimii normaalisti.  

Miten markkina reagoi:

Keskiviikkona osavuosikatsauksen jälkeen osake oli jopa laskussa! Yhtiö tekee kuitenkin tasaisen varmaan hyvää tulosta ja ’lääkkeitä’ tarvitaan aina, joten miksi ei kurssinousua? Analyytikot ovat pitäneet yhtiötä verrokkeihin nähden yliarvostettuna, mutta tämän vuoden useamman posarin jälkeen, ehkä nyt lähiviikkojen aikana tulee kurssinousua, sillä Inderes antoi ’lisää’-suosituksen  (osa suomalaisista piensijoittajista puhuu erityisestä ’Inderes-efektistä’), vaikkakin tavoitehinta pidetään samassa, eli 42e  - mutta siis nykykurssilla olisi nousun varaan (viikko päättyi hintaan 38,03e.)

Orionhan kuuluu Helsingin pörssin laatuyhtiöihin ollen hyvä osingonmaksaja. Yhtiö on myös yksi näistä yrityksistä, jonka voi arvioida hyötyvän megatrendeistä; väestö vanhenee, lääkkeillä aina tarvetta, joten varmasti monelle, joka kiinnostunut yhtiöstä ’osta ja säilytä', voi olla harkitsemisen arvoinen sijoitus – riskeinä luonnollisesti pitkät T&K-prosessit, jotka voivat mennä metsään, kuten on nähty, ja globaali (hinta)kilpailu luonnollisesti raadollisti - isojen pelaajien rinnalla Orion on pieni tekijä. Hienoa olisi, jos Orion onnistuisi valtaamaan markkinaa Suomen ja Skandinavian ulkopuolelta (nyt nämä vastaavat noin 45 prosenttia liikevaihdosta), esimerkiksi Pohjois-Amerikan osuus vain 8 prosenttia.

KONE – vahva tulos Kiinan talouden vetämänä

Edellisen vuosineljännesraportoinnin jälkeen Kone on noussut Euro Stoxx50-indeksiin, joka käytännössä ilmenee siten, että tiettyjen institutionaalisten sijoittajien ’on pakko’ ostaa sitä. Kone myös antoi posarin joitain viikkoja sitten, joten vahvaa tulosta osattiin odottaa. Miltä sitten tilanne näytti:

  • Liikevoitto: analyytikkojen ennusteet ka. 329,9milj.e, vertailukauden tulos 321,9 milj.e. Toteuma: 339,8milj.e. Eli, yli odotusten!
  • Liikevaihto: analyytikkojen ennusteet ka. 2552milj.e. vertailukauden tulos 2558 milj.e. Toteuma: 2 587milj.e.
  • Osakekohtainen tulos: analyytikkojen ennusteet ka. 0,48e, vertailukauden tulos 0,48e Toteuma: 0,50e.

Kiinan markkina veti, mutta muuten käytännössä uuslaitelaitemarkkinat mm.  Lähi-Itä, Etelä-Eurooppa. Kone pitää syyskuussa positiivisessa tulosvaroituksessa päivittämänsä näkymät koko vuodelle ennallaan. Yhtiö odottaa liikevaihdon kasvun asettuvan koko vuonna –1 ja 2 prosentin väliin ja oikaistun liikevoiton marginaalin 12,1 ja 12,7 prosentin väliin. Tässä haastavassa tilanteessa luonnollista on, että tilaukset hieman laskivat edellisvuoteen verrattuna; hyvää kuitenkin oli, että lasku oli tasaantunut edellisestä vuosineljänneksestä -  silloin noin -10 prosenttia nyt noin reilut kolme prosenttia laskua. Eli, kaiken kaikkiaan varmaan voi todeta, että ihan vahva tulos.  Epävarmuutta on luonnollisesti paljon ilmassa; kuinka paljon ja miten pitkään Kiina-vetoisuus saa nostettua (olettavasti pitkittyvää) laskua muilla maantieteellisiä markkina-alueilla?

Miten markkina reagoi:

Heinäkuussa vahvan Q2-tuloksen jälkeen osake nousi uusin ATH-lukemiin (n. 67e)ja nyt syksyllä uusia huippuja on haettu (parhaillaan käyty reilussa 76 eurossa). Tämä Q3 ei samankaltaista nousua saanut aikaiseksi. Syy lienee varmasti siinä, että tulevaisuuteen liittyy paljon epävarmuuksia. Kuten tj. Enrnrooth totesi, niin tulos oli pitkälti Kiinan varassa. Kuinka kauan tämä vetoapu riittää? Covid-19 pandemian vaikutukset jatkuvat vielä ensi vuonnakin, ja tilauskannassa oli laskua viime vuoden vastaavaan verrattuna. Uuden uuden kasvun saaminen eri markkinoilta voi olla vähintäänkin haastavaa. Ja markkinathan aina katsovat tulevaan, joten oliko Koneen vahva tulos jo hinnoiteltu osakkeeseen? Mutta kuten monesti itsekin olen todennut, niin Koneella on yhä enemmän huolto- ja palveluliiketoimintaa, joten se tuonee tasaista kassavirtaa.

Ps. Muualta bongasin, että Kone myös lanseerasi uudet arvonsa, jotka menevät nyt seuraavasti:

CARE - We care for each other.
CUSTOMER - We are committed to our customers' success.
COLLABORATION - We collaborate as one team.
COURAGE - We perform with courage.

Eli, 4C:n taktiikka   - visuaalisesti näyttää hyvältä, strategia sitten näyttää miten joka päiväisessä toiminnassa heijastuu.

Neste – ylitti ennusteet ja tuli vahvistus toisen osinkoerän maksamiselle

Itse näin Jyväskylässä asuvana kiinnitin huomiota Nesteen ilmoitukseen luopua sponsoroimasta Neste-rallia. Tätä perusteltiin sillä, että ei sovi enää brändiin, koska halutaan yhä enemmän brändätä itse uusiutuvien polttoaineiden kautta. Ja, kyllähän tämä järkeen käy, vaikka rallin ystävänä tiedostan, että vaikeaa yhtä valovoimasta kumppania on houkutella.

Itse tuloksiin. Nesteen osalta ennakkoon analyytikoilla ja sijoittajien some-keskusteluissa ilmassa oli pientä epäuskoa, ja vahvan tuloksen ei odotettu välttämättä jatkuvan yhtä vahvana. Lopulta taas kävi niin, että tulos löi ennusteet. Jälleen uusiutuvat tekivät vahvaa tulosta, ja toisen vuosineljänneksen tapaan, öljytuotteille meni heikommin, se segmenttiä itse asiassa teki tappiota miljoona.

  • Vertailukelpoinen liikevoitto: analyytikkoennusteet ka. 337milj.e., vertailukauden tulos 435milj.e. Toteuma: 373milj.e.
  • Koko yhtiön Liikevaihto: analyytikkoennusteet ka. 2 955milj.e., vertailukauden tulos 3 961milj.e. Toteuma: 2881 milj.e.
  • Öljytuotteet, liikevaihto: analyytikkoennusteet ka. 1603milj.e., vertailukauden tulos: 2 578milj.e. Toteuma:  1405 milj.e.
  • Uusiutuvat, liikevaihto: analyytikkoennusteet ka 1 080 milj.e, vertailukauden tulos  025 euroa, Toteuma: 1074 milj.e..
  • Öljytuotteet, liiketulos: analyytikkoennusteet ka.-10milj.e. vertailukaudella toivat 113milj.e. Toteuma: -1milj.e.
  • Uusiutuvat, liiketulos: analyytikkoennusteet ka. 335milj.e., vertailukaudella: 305milj.e. Toteuma: 352milj.e.
  • Osakekohtainen tulos: analyytikkoennusteet ka. 0,36e,  vertailukaudella: 0,35e, toteuma: 0,40e.

Toki siis kokonaisuudessaan laskua oli edellisvuodesta, mutta uusiutuvien myyntimäärät kasvoivat, ja mikä parasta myyntikate vahvistui. Aiemmin pelätyt uhan uusiutuvien raaka-aikaiden toimitusketjuissa eivät realisoituneet. Kuitenkin, lähitulevaisuuteen liittyy yhä epävarmuuksia Covid-19 pandemian johdosta. Listalla kuitenkin on Singaporen uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetin laajennus suunnitelmien mukaisesti. Analyytikot totesivat tuloksen olevan vahva, ja uskovat yhtiön maksavan kasvavaa osinkoa.

Miten markkina reagoi?

Tosiaan, ennakkoon oli varovaisia odotuksia tuloksen suhteen. Tulos sai aikaan nousupäivän heti tulosjulkistuspäivänä. Markkina-arvoltaan Neste on noussut Helsingin pörssin toiseksi suurimmaksi Koneen jälkeen. Suositushinnat hieman vaihtelet esim. MarketScreener 49,61e ja Inderesin 50e. Nykykurssilla ollaan vielä alapuolella, joten olisiko sitten vielä nousuvaraa?

Nordea – hyvää osattiin odottaa, mutta priimaa pukkasi!

Kuten jo aikaisemminkin olen kirjoittanut, niin pankki ja rahoitusala ovat olleet erityisen tarkastelun kohteena nyt tämän vuoden aikana. Nordea on useaan otteeseen vakuuttanut, että sen kassa on vahva ja omien tiukkojen riskianalyysien pohjalta tilanne näyttää hyvältä. Halu maksaa osingot viime vuoden tuloksesta on kova heti kun se on mahdollista ja näillä näkyminen päätös on mahdollista tehdä 1.1.2021.

Edellisen vuosineljännesraportoinnin yhteydessä Nordea kertoi kirjanneessa etupainotteisesti luottotappioita, joten arvio oli, että nyt ei niin suuria kirjauksia tulla näkemään.. Nordealta osattiin odottaa hyvää tulosta, mutta numerot yllättivät analyytikot totaalisesti.

  • Liiketulos: analyytikkojen ennusteet ka.925milj.e., vertailukauden tulos - 421milj.e. Toteuma: 1085milj.e. (Vertailukaudella Nordea teki huomattavia alaskirjauksia).
  •  Osakekohtainen tulos: analyytikkojen ennusteet ka. 0,17e, vertailukaudentulos -0,08e. Toteuma: 0,21e.
  • Korkokate: analyytikkojen ennusteet ka. 1114,8milj.e., vertailukauden tulos 1083milj.e. Toteuma: 1146milj.e.
  • Nettomääräiset luottotappiot: analyytikkojen ennusteet ka. 69milj.e. olivat vain 2milj.e., kun vuosi sitten olivat 331milj.e.
  • Palkkiotuotot: analyytikkojen ennusteet ka.  721milj.e., vertailukauden tulos 756milj.e. Toteuma: 729milj.e.
  • Liiketoiminnan kulut: laskivat noin kuusi prosenttia.

Konsernijohtaja Vang-Jensen korosti, että asiakastyytyväisyys on parantanut, uusia tuotteita ja palveluita on kehitetty ja pankin hoidossa oleva varallisuus on kasvanut noin 4 prosenttia. Puskuri on yhä vahva, joten toiminta vaikuttaa olevan vakaalla pohjalla, vaikka pandemia tästä pitkittyykin. Alaskirjauksia tehtiin viime vuonna reippaasti, ja tänä vuonna tosiaan edellisellä Q2-kaudella varauduttiin vähentämään luottotappioita.

Itse kuitenkin koen, että kasvumahdollisuudet pankkialalla on rajalliset. Matalien korkojen tilanteessa, monen pankin tulosparannukset pohjautuvat kulusäästöihin, palvelumaksujen korotuksiin ja markkinaosuuksista kilpailuun muiden kilpailijoiden kanssa. Itsekin Nordean asiakkaana, sekä osakkeenomistajana, huomasin, että ensi vuoden alussa muutamiin palvelumaksuihin on tulossa aika roimiakin korotuksia. Nordea itse painottaa, että on parantanut mainettaan (tässähän on ollut kolhuja), joten ehkäpä sitä kautta taas uusia asiakkaita saadaan houkuteltua. Itse olen sivusilmällä seurannut myös Nordean rahoituspalveluita kasvuyrityksille ja se vaikuttaa mielestäni hyvältä, ja tällä saralla uskon sen pärjäävän. Yhteenvetona, itse olen ruvennut harkitsemaan, että luovun Nordeasta omassa salkussani, sillä vaikea nähdä tällä sektorilla kovinkaan paljon kasvua tapahtuvan, mutta perehdyn uusimpaan strategiaan ja tavoitteisiin vielä syvällisemmin.

Vang-Jensen aloitti Nordean johdossa vuosi sitten syksyllä, voinee todeta, että hän on haastavissa olosuhteissa jo nyt tehnyt erittäin hyvää tulosta ja saanut Nordeaa vietyä positiiviseen suuntaan. Sampo omistaa tällä hetkellä noin 20 prosenttia Nordean osakkeista. Nyt syksyn aikana on ollut puhetta, että Sampo möisi omistuksensa kahden seuraavan vuoden aikana, koska se ei täysin sovi sen muuhun toimintaan ja toisaalta ” Nordea on osoittautunut selvästi huonommaksi pitkän aikavälin sijoitukseksi, kuin mitä Sampo aikanaan kaavaili". Nyt onkin jännä seurata Sammon (ja Wahlroosin? ) reaktioita, kun vaikuttaa, että Nordea laivan suunnan käännettyä. Osakkeenomistajaa tietenkin kiinnostaa osingot. Nordealla on ollut kunnianhimoiset suunnitelmat kasvavasta osingosta, mutta näinhän asiat eivät todellisuudessa ole edenneet muutaman viime vuoden aikana. Kuitenkin, pankki korosti, että tavoitteena on jälleen ensi vuoden alusta maksaa osinkoa 60-70 prosenttia tuloksesta.

Miten markkina reagoi?

Perjantai, tulosjulkistuspäivä oli Nordealla vahva nousupäivä, rivakan aamun jälkeen, päivä päättyi noin 3,5prosentin nousuun. Mielenkiintoista seurata jatkuuko hyvä vire, kun Nordea varmasti rupeaa kiinnostamaan isompaa sijoittajajoukkoa.