Rahamedia

View Original

Podcast on uusi musta

Podcast tuo tiedon helposti saataville

Joko sinä olet löytänyt podcastien pariin? Sen sijaan, että viihdyttäisin itseäni Netflixin viihdesarjoilla (mikä sekin on kivaa välillä), olen innostunut kuuntelemaan vaurastumiseen, yrittäjyyteen, itsensä kehittämiseen tai asuntosijoittamiseen liittyviä podcasteja. Niitä voi kuunnella missä vain, milloin vain, olinpa sitten lenkillä, julkisissa kulkuvälineissä tai vaikkapa siivoamassa. Podcasteissa on parasta se, että ne ovat usein vuorovaikutteisia keskusteluja, joissa jaetaan asiantuntemusta ja tietoa, mutta samalla niistä välittyy podcastissa esiintyvien ihmisten aidot persoonallisuudet. Tämä tekee henkilöistä samaistuttavampia ja aiheistakin usein helpommin pureksittavia.

Jaan tässä tekstissäni linkkivinkit pariin raikkaaseen, ajankohtaiseen ja faktapitoiseen podcastiin, joita voin lämpimästi suositella kaikille, jotka kaipaavat päiviinsä ripauksen inspiraatiota ja oppeja suoraan tieteen, liike-elämän sekä kulttuurin vaikuttajilta.

white headphones

Munkki haastattelee tieteen, kulttuurin ja liike-elämän vaikuttajia

Jay Shetty – On Purpose Podcast

Jay Shetty on noin kolmekymppinen vaikuttaja, jonka mottona on “wisdom go viral”: tehdä tiedosta helposti jaettavaa ja omaksuttavaa mahdollisimman monelle sosiaalisen median, videoiden ja podcastin kautta. Shettyllä on mielenkiintoinen elämäntarina. Intialaiset juuret omaava Shetty kasvoi ja kouluttautui Lontoossa, mutta päätti jättää lupaavasti alkaneen investointipankkiirin uransa ja lähti etsimään elämän merkitystä munkkiluostariin. Vietettyään kolme vuotta askeettisessa luostarissa meditaation parissa, hän päätti palata takaisin Englantiin. Hän alkoi jakaa munkkien tarjoamia elämänoppeja yritystilaisuuksissa sekä sosiaalisessa mediassa lyhytvideoiden kautta. Huffington Postin Arianna Huffington bongasi nuoren talentin ja Shetty sai elämänsä tilaisuuden muuttaa New Yorkiin vetämään omaa videosisältöihin erikoistunutta agentuuriaan. Nyt hänen inspiroivia sisältöjään seuraa säännöllisesti 20 miljoonaa seuraajaa.

Shettyn podcastissa pääsee kuulemaan hyvin tunnettujen vaikuttajien oppeja. Muun muassa Arianna Huffingtonin (Huffington Post -lehden perustaja) jaksossa keskustellaan siitä, miten menestyksen mittarina käytetään kapeakatseisesti vain työsaavutuksia, rahaa ja vaikutusvaltaa. Voidakseen hyvin, ihmisen tulisi panostaa kokonaisvaltaiseen elämään, jossa työn lisäksi huolehditaan riittävästä unesta, levosta, liikunnasta ja ajasta läheisille. Kannattaa kuunnella tämä jakso, jos haluat kuulla media-alan mahtinaisen ajatuksia menestyksestä, urasta, elämästä sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin (ja unen!) merkityksestä.

Yoval Hararin (menestynyt kirjailija, joka on kirjoittanut mm. Homo Sapiens ja Homo Deus -kirjat) jaksossa käsitellään muun muassa työelämän nopeaa muutosta ja työn tulevaisuutta. Harari nostaa esiin huolensa siitä, miten ihmiset ovat riippuvaisia älypuhelimistaan, eivätkä enää siedä tylsyyttä. Hararin mukaan tylsyyttä ja joutenoloa vaaditaan luovuuteen, inspiroitumiseen ja uusien innovaatioiden syntymiseen. Harari on huolissaan siitä, miten ihmiset unohtavat joitakin perustavanlaatuisia sosiaalisia taitoja, jotka ovat tehneet ihmisestä erikoisen ja menestyneen lajina. Kannattaa kuunnella tämä jakso, jos haluat herätyksen älypuhelimen käyttöösi ja oppia lisää siitä, miksi tylsiäkin hetkiä kannattaa vaalia.

Dr Daniel Amenin (psykiatri, aivotutkija, kirjailija) jaksossa käsiteltiin aivojen merkitystä ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Aivojemme kunto vaikuttaa meissä kaikkeen: sosiaalisiin suhteisiin, älyyn, suorituskykyyn, psykologiseen kuntoomme ja terveyteemme. Amen on kuvannut yli 80 000 ihmisen aivot ja tehnyt tutkimusryhmänsä kanssa päätelmiä siitä, että osa käytöshäiriöistä ja mielenterveyshäiriöistä on selitettävissä aivojen muutoksilla, jotka saattavat olla seurausta esimerkiksi päähän kohdistuneista iskuista, ympäristötekijöistä, sairauksista tai päihteiden käytöstä. Aivojen kuntoa voi kuitenkin parantaa elämällä terveellistä elämää ja aktiivisesti harjoittamalla aivojaan. Amenin motto “if your brain works right, you work right” tuokin esiin jakson teeman. Vahvistamalla aivojamme saamme mahdollisuuden onnellisempaan elämään ja parempaan työkykyyn. Kannattaa kuunnella tämä jakso, jos haluat hyviä vinkkejä aivokuntosi vaalimiseen.

apple mouse gadgets headphone keyboard

Tarina yrittäjän noususta ja tuhosta

The Drop Out – ABC Radio

Tämä podcast on niin jännittävä, että sen haluaa kuunnella yhdeltä istumalta. Kyseessä on tositarina, joka kertoo Silicon Valleyn Start up -yrityksen, Theranosin, perustajan Elizabeth Holmesin tarinan. Vuonna 20003, vain 19-vuotiaana, Holmes jätti opiskelupaikkansa Stanfordin yliopistossa ja perusti yrityksen, jonka missiona oli luoda teknologia, joka kykenee mittaamaan kaikki tarvittavat lääketieteelliset testit vain yhdestä tipasta verta sen sijaan, että verta tarvitsisi tuubeittain. Yrityksen missio sai useat amerikkalaiset liike-elämän vaikuttajat innostumaan ja investoimaan 700 miljoona yritykseen, joka vuosien varrella kasvoikin 10 miljardin arvoiseksi liiketoiminnaksi. Yrityksen parhaina vuosina testit jalkautettiin suurketju Walgreensin terveysasemille.

Ongelma oli, että Theranos ei koskaan saanut teknologiaansa toimimaan ja monien ihmisten terveys oli uhan alla testitulosten viallisuuden vuoksi. Holmes jätti tämän faktan kuitenkin kertomatta investoijille ja asiakkailleen. Hän piti salaisuuden verkkoa yllä vuosikausia samalla, kun nautti yrityksen maineen luomasta nosteesta julkisuudessa. Lopulta kupla puhkesi: muutamien rohkeiden työntekijöiden kautta salaisuus paljastui lehdistölle ja lopulta koko maailmalle. Tällä hetkellä Holmes on syytteessä ja häntä odottanee kymmenien vuosien vankeustuomio petoksesta. Kannattaa kuunnella tämä podcast, jos olet kiinnostunut yritysmaailman koukeroista, startup-yrityksen kasvusta Silicon Valleyssa sekä kiehtovista, tosin surullisista ihmiskohtaloista.

Tutustuthan myös Rahamedian podcast-suosituksiin sijoittamisen, vaurastumisen ja taloudenhallinnan teemoista.

Kuuntelun iloa kaikille!