Rahamedia

View Original

Pieni riski, suuri tuotto - Hallitse omaa osaamistasi

Sijoittaminen tuo helposti mieleen mielikuvan siitä, että suuria voittoja tavoittelevat joutuvat ottamaan myös suuria riskejä. Tämä on osittain totta – riski ja tuotto, tai paremminkin tuotto-odotus, kulkevat usein käsi kädessä. Todellisuudessa todennäköisyydet on myös mahdollista saada omalle puolelleen ja tehdä ratkaisuja, joissa on minimaalinen riski, mutta korkea tuotto-odotus. Avain tähän on osaamisen hallinta.


Osaaminen on kaiken A ja O

Sijoittamisessa usein hoetaan mantraa riskin ja tuoton välisestä suhteesta: mitä korkeampi riski sitä suurempi tuotto. Arkikielessä tämä vain ymmärretään väärin, sillä alkuperäinen tarkoitus sanonnan takana on mitä korkeampi riski, sitä suurempi tuotto-odotus. Eli korkeamman riskin kohteelta tulisi vaatia korkeampaa tuottoa vastapainoksia korkeammalle riskille. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että suurempi riski automaattisesti takaisi korkeammat tuotot.

Itse yritän sijoittajana ja elämässä yleensä päästä tilanteisiin, joissa pyrin minimoimaan riskin ja maksimoimaan tuotto-odotuksen. Tämä voi onnistua useilla eri tavoilla, mutta vaatii aikaa ja asioihin perehtymistä.

Monet kokeneet sijoittajat ja yrittäjät tietävät, että paras tilaisuus sijoittaa pieneen riskiin mutta suureen tuotto-odotukseen syntyy silloin, kun taustalta löytyy syvällistä tietoa tietystä markkinasta tai yrityksestä. Tällöin on mahdollista päästä käsiksi tilaisuuksiin, joita muut eivät välttämättä huomaa, tai arvioimaan riskejä paremmin.

Erityisen hyvä mahdollisuus niin sanottuun ylituottoon (tuoton suhde riskiin) on matalan kynnyksen yrittämisessä sekä epätehokkailla markkinapaikoilla, kuten vaikka paikalliset asuntomarkkinat. Kun ymmärrät esimerkiksi, miten jokin tietty markkina toimii, mitkä trendit ajavat sitä ja mitkä tekijät lopulta vaikuttavat asioiden kulkuun, maksimoit todennäköisyytesi onnistua ja löytää tilanteita, joita muut eivät edes näe tai tiedä olevan olemassa.


Esimerkkejä erikoistumisesta: paikalliset asuntomarkkinat

Otetaan esimerkiksi paikalliset asuntomarkkinat. Jos olet seurannut kotikaupunkisi tai tietyn alueen asuntokauppaa tarkasti ja tunnet esimerkiksi väestönkasvun, kaavoituksen sekä infrastruktuurihankkeiden vaikutukset asuntomarkkinoihin, voit mahdollisesti löytää aliarvostettuja kohteita tai alueita, jotka ovat valmiita arvonnousuun tulevaisuudessa.

Koska tunnet markkinan yksityiskohdat ja ymmärrät, mitkä tekijät vaikuttavat alueelliseen kysyntään, pystyt sijoittamaan fiksusti – ja pienemmällä riskillä – kuin joku, joka ei tunne kyseistä aluetta yhtä hyvin.

Sama pätee asuntomarkkinoilla myös ylipäätään kaupankäyntiin, monet kaupat tehdään niin sanotusti off-market eli ilman oikotie- tai etuovi-ilmoituksia tai kiinteistönvälittäjiä. Paitsi että tunnet fundamentit ja esimerkiksi tietyn alueen trendit todella syvällisesti, voit siis myös päästä käsiksi diileihin ns. ilman välikäsiä.

Tämä usein tarkoittaa esimerkksi alempaa hankintahintaa, jolla vähennät yksittäisen kohteen riskiä ja nostat tuotto-odotusta muiden fundamenttien pysyessä samana.

Sijoittaminen omaan osaamiseen

Parhaat sijoitukset eivät aina löydy markkinoilta – usein ne löytyvät omasta itsestä. Sijoittaminen omaan osaamiseesi ja sen kehittämiseen avaa usein mahdollisuuksia, jotka tuntuvat lähes riskittömiltä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lisäkoulutusta tai sertifikaatteja, jotka avaavat uusia uramahdollisuuksia, tai verkostojen rakentamista, jotka auttavat sinua sijoittamaan menestyksekkäästi tulevaisuuteen.

Helpoin esimerkki on varmastikin klassinen kirjasta opeiksi -temppu, eli esimerkiksi myyntitöissä yksi uusi opittu tekniikka 25 euron kirjasta voi parhaimmillaan johtaa useiden kymppitonnien provisioihin - aika hyvä panos/tuotto -suhde, eikö.

Kuten todettu, hallitsemalla jonkin osa-alueen todella hyvin pystyt paikallistamaan aliarvostettuja sijoituskohteita, jolloin voit sijoittaa pienemmällä riskillä mutta silti saada merkittäviä tuottoja. Vaikka jokainen sijoitus sisältää riskiä, tieto ja osaaminen ovat parhaat työkalut riskien vähentämiseen ja voittojen maksimoimiseen.

Riskienhallinnan ollessa avainasemassa, paras tapa hallita riskejä on siis olla tietoinen mitä on tekemässä.

Lopuksi

"Pieni riski, suuri tuotto" ei ole mahdoton yhtälö, kun hallitset omaa osaamistasi. Sijoittaminen ei ole pelkästään rahaa, vaan se on myös sijoittamista tietoon, ymmärrykseen ja omiin kykyihin. Kun löydät osa-alueen, jota hallitset hyvin, pystyt näkemään mahdollisuuksia siellä, missä muut näkevät vain riskejä.

Tartu siis tilaisuuksiin oppia, analysoida ja kehittyä - ne kantavat varmasti pitkälle.