Näin sijoitat lapselle vaivattomasti, mutta tehokkaasti
Blogipostaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Nordnetin kanssa.
Mietitkö sijoittamisen aloittamista lapselle, mutta et tiedä mistä ja miten lähteä liikkeelle? Olet saapunut oikeaan paikkaan. Tässä blogitekstissä kerron siitä miten aloittaa lapselle sijoittaminen, ja millaisia sijoituskohteita lapsen salkkuun voisi esimerkiksi valita. Yhtä oikeaa sijoituskohteen valintaan ei tietenkään ole, enkä tässä kirjoituksessa anna sijoitusneuvoja, mutta kerron omista ajatuksistani ja siitä, miten ja mihin lapselleni sijoitan. Punaisena lankana lapselle sijoittamisessa pidän helppoutta sekä kustannustehokkuutta, ja tästä kirjoituksesta saat parhaat tärpit siihen!
Miten sijoittaa lapselle?
Jotta lapsen nimiin voi aloittaa sijoittamisen, tulee lapselle avata arvo-osuustili ja/tai osakesäästötili haluamaasi pankkiin. Huomiona, että osakesäästötilille voi ostaa vain pörssinoteerattuja osakkeita, mutta arvo-osuustilille voi ostaa osakkeiden lisäksi myös erilaisia rahastoja.
Meidän perheen tapauksessa sijoitamme lapsellemme Nordnetin kautta, jonne olemme avanneet lapsen nimiin arvo-osuustilin. Tilin avaaminen hoitui näppärästi netissä. Avaamista varten tarvittiin molempien huoltajien suostumus, ja tämä onnistui allekirjoittamalla sopimus verkkopankkitunnuksilla. Me huoltajat hallinnoimme tiliä siihen asti kunnes lapsi täyttää 18 vuotta.
Tilin avaamisen yhteydessä kysyttiin myös vastatiliä, ja siihen ilmoitimme omassa pankissamme olevan lapsen käyttötilin. Vastatili tarvitaan jos sijoituksia päätetään lunastaa, silloin rahat siirtyvät ilmoitetulle vastatilille.
Täältä voit avata tilin Nordnetiin ja lukea lisää tilin avaamisesta lapselle.
Kun tili on saatu avattua, seuraava steppi on miettiä mitä sijoituskohteita valita lapsen salkkuun!
.
Lapsiperheessä arki on hektistä ja täynnä touhua. Koska aikaa syvällisille sijoituspohdinnoille harvoin löytyy, kannattaa lapselle sijoittamisesta tehdä mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista. Kun sijoittamisen hoitaa tehokkaasti, jää aikaa enemmän muuhun.
Itse olen ratkaissut asian niin, että olen sekä automatisoinut lapselleni sijoittamisen, että valinnut lapsen salkkuun hyvin hajautettuja ja kustannustehokkaita sijoituskohteita. Käydään ensimmäisenä läpi sijoituskohteiden valinta.
Mihin sijoittaa lapselle?
Lapselle voi sijoittaa erilaisiin kohteisiin, kuten rahastoihin tai osakkeisiin. Valinnanvaraa on runsaasti, joten on hyvä karsia vaihtoehtoja vähemmäksi. Mielestäni tärkeimmät seikat, jotka kannattaa ottaa huomioon sijoituskohteita valitessa ovat hajautus ja kustannustehokkuus.
HAJAUTUS: Hajautuksella tarkoitetaan sitä, etteivät kaikki munat olisi samassa korissa vaan sijoitukset jakaantuisivat esimerkiksi maantieteellisesti, toimialoittain sekä ajallisesti. Ajallista hajautusta saadaan, kun sijoitetaan kuukausittain useiden vuosien ajan. Sijoittamalla rahastojen kautta on helppo saada hajautusta maantieteellisesti sekä eri toimialoihin.
KUSTANNUSTEHOKKUUS: Rahastojen kustannuksissa on paljon eroa, joten kuluihin on hyvä kiinnittää huomiota. Kustannustehokkuudella tarkoitetaan sitä, että rahaston hallinointikulut olisivat matalat, mielellään alle 0,6 %. Mutta mitä tällaiset laajasti hajautetut ja kustannustehokkaat rahastot voisivat sitten olla?
Indeksirahastojen avulla markkinatuottoon
Suosin kuukausisijoittamisessa indeksirahastoja, sillä ne ovat oiva esimerkki matalakuluisista ja hyvin hajautetuista sijoituskohteista. Sijoitan erilaisiin indeksirahastoihin sekä lapselleni että itselleni. Osakeindeksi kuvaa valitun osakejoukon hintamuutosta ja kertoo miten näiden osakkeiden hintataso on keskimäärin kehittynyt. Esimerkiksi jos indeksi sisältää 20:n eri yrityksen osakkeita, muodostuu indeksi näiden osakkeiden keskiarvosta. Indeksissä voidaan myös painottaa tiettyjä osakkeita enemmän, jolloin niillä on suurempi vaikutus indeksiä laskettaessa.
On sanottu, että osakepoiminnalla voi olla vaikea päihittää indeksiä. Indeksirahastoihin sijoittamalla pääset valitun indeksin keskimääräiseen tuottoon. Indeksirahastoista on myös sanottu, että ne sopivat sekä laiskalle (käyttäisin kyllä itse mieluummin sanaa huoleton), että tehokkuutta kaipaavalle sijoittajalle. Kuulostaapa hyvältä, joten näitä salkkuun, kiitos. :)
Nordnetin uudet indeksirahastot
Nordnet kertoo indeksirahastoistaan seuraavasti. Indeksirahastoissa on tyypillisesti hyvin matalat kulut tai ne ovat jopa kuluttomia, sillä aktiivista rahastosalkun hoitoa ei käytännössä ole. Passiivisuuden idea on saavuttaa vähäisin kuluin markkinoiden keskimääräinen tuotto markkinoiden keskimääräisellä riskillä. Kustannustehokkuus - check!
Nordnetillä on monipuolinen valikoima matalakuluisia indeksirahastoja ja valikoima laajentuikin kesällä, kun Nordnet lanseerasi neljä uutta kansainvälistä indeksirahastoa. Nordnet Indeksirahasto Maailma, USA, Eurooppa ja Kehittyvät Markkinat. Hajautus - check!
- Nordnet Indeksirahasto Maailma seuraa yll 1500 suuren ja keskisuuren yhtiön kehitystä 23 eri maassa. Suurin osa sijoituksista on allokoituna USA:han sekä Euroopan ja Aasian isoihin alueisiin. Melkoinen hajautus!
- Nordnet Indeksirahasto Eurooppa seuraa Euroopan isoimpien talouksien suurimpia yhtiöitä. Päätoimialoja ovat terveydenhuolto, kulutushyödykkeet, rahoitussektori ja teollisuus.
- Nordnet Indeksirahasto Kehittyvät Markkinat seuraa yli 1000 yhtiön kehitystä 26 eri kehittyvällä markkinalla. Pääpaino maista on Kiinassa, mutta indeksi edustaa maita viidellä eri alueella globaalisti.
- Nordnet Indeksirahasto USA seuraa S&P 500 -indeksiä, eli 500 markkina-arvoltaan suurimman yhdysvaltalaisen yrityksen kehitystä. Tästä rahastosta löytyy muun muassa Applea ja Googlea (Alphabet).
Täältä voit lukea lisää Nordnetin uusista indeksirahastoista.
Olen pyrkinyt hajauttamaan lapseni salkkua eri markkina-alueille ja toimialoille. Jenkkimarkkinat ovat mielestäni mielenkiintoiset, sillä siellä on vahvoja ja hyviä brändejä, ja juuri niitä brändejä joita lapsi todennäköisimmin tunnistaa. Koska lapsen sijoitushorisontti on pitkä, tarkoituksena on sijoittaa myös niille markkina-alueille joilla näen potentiaalia pitkässä juoksussa. Arvelen Aasian olevan tulevaisuudessa entistä vahvempi markkina, joten ajattelin lisätä lapsen salkkuun myös kehittyville markkinoille suunnattua indeksirahastoa.
Nyt kun sijoitusvalinnat ovat tehtynä, kannattaa sijoittaminen vielä automatisoida.
.
Kuukausisäästösopimuksella automatisoit sijoittamisen
Olen tehnyt kuukausisäästösopimuksen, joka tarkoittaa sitä, että ennalta valittuna päivänä lähtee valitsemani summa lapsen sijoitustilille. Voit siis valita päivän ja summan, jonka haluat laittaa sijoituksiin. Itse olen automatisoinut lapseni sijoituksen lähtemään pankkitililtäni samana päivänä kun palkkani kilahtaa tililleni. Tuo summa siirtyy lapsen Nordnetissa sijaitsevalle arvo-osuustilille ja sieltä edelleen valitsemiini indeksirahastoihin. Lapselle sijoitetun kuukausisumman olen pitänyt pääsääntöisesti samana, mutta sitä on todella vaivaton halutessaan myös muuttaa. Pienin summa jonka Nordnetin kautta voi kuukausisopimuksella sijoittaa on 15 euroa.
Täältä voit lukea Nordnetin kuukausisäästämisestä ja tarjolla olevista vaihtoehdoista.
Kertauksena loppuun, miten saat lapselle sijoittamisessa homman käyntiin!
- Avaa tili lapselle. Avaa tili täällä.
- Valitse sopivat rahastot, kuten esimerkiksi Nordnetin uudet indeksirahastot. Tutustu niihin täällä.
- Automatisoi homma, eli tee kuukausisäästösopimus. Ohjeet löydät täältä.
- Nosta jalat kohti kattoa tai jatka puuhailua perheen parissa. :)
- Etta
HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.
PS. Kannattaa ottaa Rahamedian Instagram seurantaan! Siellä on paljon hyvää asiaa sijoittamiseen ja vaurastumiseen liittyen, sekä loistavia haastatteluja kokeneiltä sijoittajilta.