Rahamedia

View Original

Näin kasvatat lapsestasi holtittoman rahankäyttäjän

Haluatko kasvattaa lapsestasi holtittoman rahankäyttäjän? Ei hätää, näillä vinkeillä onnistut varmasti. Mitä useampaa kohtaa noudatat, sen todennäköisemmin lapsesi joutuu rahavaikeuksiin viimeistään aikuisiällä.

1. Älä puhu rahasta

Raha on tabu ja lapsille liian vaikea aihe, joten turha siitä on heille mitään puhua. Jos kuitenkin erehdyt puhumaan, viljele vain virheellisiä ajatusmalleja, kuten "rikkaat ovat pröystäilijöitä", "ahneella on paskainen loppu", "köyhyys on itse aiheutettua" ,"köyhillä ei ole elämänhallintaa”.

Älä myöskään ole millään tavalla kiinnostunut lapsesi rahankäytöstä. Jos annat lapsellesi esimerkiksi viikko- tai kuukausirahaa, älä kuitenkaan koskaan kysele mihin lapsi tuon rahan käyttää.

2. Unohda esimerkin voima

”Älä tee kuten minä teen, tee kuten minä sanon”. Unohda, että esimerkin voima on paras kasvatusmetodi. Jos lapsesi näkee perheenne holtittoman rahankäytön, hän ei tietenkään jatka saman tyylin toteuttamista, kunhan vain sanot, että hänen tulee toimia eri tavalla kuin perheessänne toimitaan.

3. Pelkää pettymyksen tuottamista

Jos lapsesi haluaa mennä elokuviin tai haluaa uuden lelun, tyydytä tarve saman tien. Opeta lapsellesi, että myös sitten aikuisena hän voi ostella asioita miten lystää, olipa rahatilanne millainen hyvänsä.

4. Osoita, että rakkauden tai hyväksynnän voi ostaa

Osoita lapsellesi rakkautta vain tavaroiden ja lahjojen kautta. Anna ymmärtää, että lahjan arvo on täysin verrannollinen sekä saadun, että annetun rakkauden määrään.

Kerro, että rahalla voi ostaa itselleen hyvää oloa, hyväksyntää ja statusta. Kerro myös, että henkisten tarpeiden tyydyttäminen pelkällä rahankäytöllä (kuten shoppailulla tai rahapeleillä) on täysin ok.

5. Luota siihen, että joku muu opettaa lapsellesi taloudenhallintaa

Peruskoulun yhteiskuntaopin tunnit ovat rahankäytön opettelua varten, sieltä kyllä saa riittävät eväät taloudenhallintaan. Sosiaalinen media varmasti myös huolehtii fiksun rahankäytön opettamista nuorille, eikö?

Unohda kertoa rahankäytön kriittisistä vaaranpaikoista lapsellesi, kuten esimerksi ettei rahoja kannata lainata suinpäin kenellekään, pankkikortin pin-koodia ei kannata kertoa, pikavipeissä on korkea korko, ja niin edelleen.

Älä myöskään anna lapsellesi mahdollisuutta harjoitella ja kehittää hintatietoisuuttaan kanssasi. Ajattele, ettei lapsen tarvitse tietää minkä verran mikäkin asia edes suurin piirtein maksaa. Vaikka kyse olisi jo teini-ikäisestä lapsesta, unohda vertailla ostosten hintoja ja ominaisuuksia toisiinsa.

6. Toru lastasi rahavirheistä

Jos lapsesi tuhlaa kuukausirahansa ensimmäisen päivän aikana karkkihyllyllä, kerro, että hän on huono rahankäyttäjä, eikä muuksi muutu. Älä missään nimessä käy asiaa lapsen kanssa yhdessä läpi. Jätä huomiotta se, että lapsesi on vasta rahankäytön alkutaipaleelle ja tarvitsee sen hallitsemiseen apuasi ja tukeasi. Älä myöskään koskaan palkitse lastasi fiksusta rahankäytöstä.

7. Pelasta lapsesi aina rahapulasta

Jos lapsesi on tuhlannut kaikki rahansa, kyselemättä maksa hänet aina ulos ongelmasta. Hoida lapsesi rästilaskut, vuokrat ja muut, ja pelasta lapsesi pulasta käymättä edes asiaa läpi. Älä myöskään turhaan kyseenalaista lapsesi rahankäyttöä tai arvioi hänen kanssaan sitä tilannetta, mikä hänet vaikeuksiin ajoi.

8. Anna ymmärtää, että ihmisarvo määritellään varallisuuden perusteella

Unohda kertoa lapsellesi, ettei tuloilla tai varallisuudella ole mitään tekemistä ihmisarvon kanssa. Älä laajenna lapsesi maailmankuvaa, ja kerro siitä miten erilaisissa taloudellisissa tilanteissa eri perheet asuvat. Älä kannusta lastasi auttamaan taloudellisessa ahdingossa olevia, vaikka teillä olisikin siihen  mahdollisuus.

9. Paheksu lapsen halua oppia taloudenhallintaa

Jos lapsesi on kiinnostunut taloudenhallinnasta tai vaikkapa sijoittamisesta, älä tue häntä päätöksestä. Pura omat rahapettymyksesi lapsesi niskaan ja toivo, ettei lapsesi onnistu vaurastumisessa, koska sinäkään et onnistunut.

Tässäpä vinkkejä siihen, miten omasta kullannupusta saa kasvatettua holtittoman rahankäyttäjän. Tervetuloa maksuhäiriömerkinnät!