Rahamedia

View Original

Näin aloitat lapselle sijoittamisen

Tässä blogitekstissä olevat Nordnetin tähdellä* merkityt linkit ovat suosittelulinkkejä. Saan komission, mikäli päädyt avaamaan sijoitussalkun niiden kautta.

HUOM! Tämä blogiteksti ei ole sijoitussuositus.


Olen intohimoinen lapselle ja lapsenlapselle sijoittamisen puolestapuhuja, ja siihen on yksi, tärkeä syy: olin itse sijoittaja jo vaipoissa, eli äitini ja isovanhempani ostivat minulle jonkin verran osakkeita, kun olin pieni. Näitä sijoituksia olen pystynyt realisoimaan ostaessani muun muassa ensiasuntoni. Sijoitukset ovat tuoneet minulle taloudellista mielenrauhaa jo nuorena aikuisena, puhumattakaan siitä, että osa näistä omistuksista rouskuttaa minulle tuottoa edelleen.

Summat, joilla osakkeita on minulle ostettu, eivät ole olleet valtavan suuria. Ja tässä nimenomaan piilee lapselle sijoittamisen taikapöly: korkoa korolle -ilmiössä! Lyhykäisyydessään kyse on siitä, että kun sijoitusten tuoton sijoittaa aina uudelleen, kasvaa yhä suurempi summa korkoa pienelläkin panostuksella.

Esimerkiksi tämän verran korkoa korolle kasvaa pörssin keskimääräisellä seitsemän prosentin tuotolla kahdenkympin kuukausipanostus, kun vanhemmat ja isovanhemmat kokoavat tonnin aloituspotin. Omaa rahaa on käytetty yhteensä 5800 euroa.


Avaa arvo-osuustili (itsellesi ja) lapselle

Aloitat sijoittamisen esimerkiksi avaamalla maksuttoman asiakkuuden Nordnetiin*. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus, eli suosittelen, että avaat asiakkuuden ensin itsellesi – olit sitten lapsen huoltaja, kummi tai isovanhempi. Tee ihmeessä kuukausisäästösopimus myös itsellesi!

Kun huoltajana täytät lapsen ja hänen huoltajiensa tiedot, saatte sähköpostiinne linkin, jonka kautta sopimuksen voi allekirjoittaa. Valtakirjalla vanhemmat voivat antaa pääsyn lapsen salkkuun myös jollekin muulle haluamalleen henkilölle, kuten isovanhemmalle tai kummille. Palvelut-välilehden alta löydät selkeät ohjeet otsikolla Lapselle säästäminen*.

Kun paperiasiat ovat kunnossa, pääset sijoittamaan lapselle!

Valitse sijoituskohteesi

Nyt olet tämän prosessin kenties haastavimman tehtävän edessä: sinun tulee valita lapselle sijoituskohde. Vaikka omat arvopaperini ovat pääasiassa osakkeita, lapsen sijoitussalkkuun olen valinnut rahastoja. Tämä siksi, että rahastoissa saa hajautushyödyn pienelläkin summalla, ja myös korkojen uudelleensijoittaminen tapahtuu ”itsestään”. Enkä totta puhuen jaksa käyttää seuraavia vuosikymmeniä yritysten taloudellisen tilanteen seuraamiseen! Rahasto on siis turvallinen vaihtoehto.

Jos haet pienikuluista rahastoa, kannattaa valita indeksirahasto. Nordnetillä on muutamia täysin kuluttomia “sisäänheittotuotteita”, kuten vaikkapa Indeksirahasto Suomi, joka sijoittaa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimpaan yritykseen.

Rahastoja voi valita kategorioittain, ja rahastoilla on myös vastuullisuusluokitus. Esimerkiksi itselleni on päivänselvää, että valitsen lapselle rahaston, jonka vastuullisuusluokitus on korkeimmasta päästä.

Älä ota liikaa stressiä sijoituskohteen valinnasta. Mikä tahansa sijoituskohde on parempi kuin ei sijoituksia ollenkaan! Voit myöhemmin jatkaa sijoittamista toiseen rahastoon, jos siltä tuntuu, ja/tai ottaa toisen rahaston rinnalle. Kun perehdyt rahastojen maailmaan, saattaa olla, että innostut ja kiinnostut, kuten itselleni kävi.


Tee kuukausisäästösopimus ja automatisoi tilisiirto omasta pankistasi

Aktivoi kuukausisäästösopimus. Löydät Kuukausisäästäminen-kohdan Palvelut-välilehdeltä*. Tämä ei suinkaan ole rakettitiedettä! Määrittelet valitsemasi rahaston/rahastot ja kuukausittain sijoittamasi summan. Huomioi, että rahastojen minimimerkintäsumma on 15 euroa per rahasto per kuukausi.

Tämän jälkeen teet omasta verkkopankistasi automaattisen tilisiirron Nordnet-tilillesi. Tähän löydät simppelit ohjeet Nordnetistä. Käytännössä teet tilisiirron Nordnetin pankkikohtaiselle asiakasvaratilille. Siksi on tärkeää, että automaattisessa tilisiirrossasi on oman Nordnet-salkkusi viitenumero.

Ja nyt sitten vain annat sijoitusten rouskuttaa!

Mitä sitten tapahtuu, kun lapsi on täysi-ikäinen?

Lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta.  Kun alaikäinen salkunomistaja tulee täysi-ikäiseksi, salkun hallinta siirtyy hänen omiin nimiinsä.

Kuulen paljon pohdintaa siitä, miten voi estää, ettei lapsi käytä säästettyjä rahoja Ibizan-reissuun tai baariin. Vastaus on yksiselitteinen: ei mitenkään. Toisaalta aivan yhtä yksiselitteistä on, että lapsen kanssa kannattaa puhua hänelle säästetystä varallisuudesta ja kertoa, millaisiin asioihin sitä on ajateltu käytettäväksi. Talouskasvatusta ei siis kannata aloittaa viikkoa ennen lapsen täysi-ikäistymistä, vaan jo nyt!

Samalla pitää hyväksyä se, etteivät lapsen – tulevan aikuisen – ajatukset rahan käyttötavoista ehkä ole samansuuntaiset kuin lahjan antajan. Ehkä hän käyttää ne ajokortin sijaan matkusteluun tai ensiasunnon sijaan terapiaan. Nämäkin asiat ovat arvokkaita ja tuovat vapautta ja valinnanvaraa elämään.

Parasta tietysti olisi jos lapsi, siis aikuinen, itsekin innostuisi sijoittamaan, nähdessään sijoitussalkkunsa kehityksen. Alaikäinenkin voi siis käyttää Nordnetia katselutunnuksillaan, ja tässä kohtaa onkin luonteva paikka opettaa lapselle sijoittamisesta.

Lahjarahat jatkossa sijoituksiin?

Sijoittamisen jatkaminen ei vaadi lainkaan vaivaa: senkun antaa korko korolle -ilmiön tehdä taikojaan. Jos sijoituksia haluaa buustata ja vaikkapa siirtää lahjarahoja sijoituksiin, mummeille ja kummeille voi antaa lapsen Nordnet-tilin numeron ja viitenumeron. Huom! Viitenumero on tärkeä, ja Nordnet-tililtä varat pitää muistaa vielä siirtää sijoituksiin vanhempien tai muun lapsen salkkua (valtakirjalla) hallinnoivan toimesta.


HUOM! Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.