Näillä arjen valinnoilla mahdollistin itselleni sijoittamisen ja vaurastumisen
Aina kun saan kysymyksiä siitä, että miten olen onnistunut säästämään ja sijoittamaan niin paljon, saa se minut hämilleen. Ei nimittäin ole olemassa yhtä menestysreseptiä, joka toimisi kaikille.
Vaurastuminen ei ole ollut yhden suuren oivalluksen tulos, vaan koostunut monista pienistä ja jopa huomaamattomista arjen valinnoista.
Totuus on, että vaurastuminen ei ala suurista tuloista tai täydellisistä sijoitusstrategioista. Se alkaa arjen pienistä teoista ja priorisoinneista, jotka kertautuvat ajan myötä. Jostain se raha on sijoittamiseen löydettävä ja se löytyy sillä, että luovuttaa sen suhteen, että kaiken haluamansa voisi saada. Kaikkea ei nimittäin voi saada - ainakaan suurin osa meistä, eikä varsinkaan sijoitusmatkan alussa. Valintoja on tehtävä joka päivä.
Jaan seuraavaksi viisi konkreettista valintaa, jotka mahdollistivat sijoittamisen ja vaurastumisen minulle. Olen tyytyväinen, että olen tehnyt tietoisia päätöksiä, jotka vaurastumisen lisäksi opettivat minulle, mikä elämässä oikeasti on tärkeää.
Toivon, että nämä opit innostavat myös sinua tekemään valintoja, jotka vievät kohti taloudellista vapautta.
1. Päätös sijoittaa – hinnalla millä hyvänsä
Sijoittaminen ei ollut vain yksi rahaan liittyvä päätös, vaan koko vaurastumisen kulmakivi. Kun päätin alkaa sijoittaa, päätös itsessään teki minusta säästäväisemmän. Se muutti ajatteluani: en enää etsinyt esteitä, vaan mahdollisuuksia. Mistä voisin vielä säästää?
Olennaista oli asettaa sijoittaminen talouden ykkösprioriteetiksi. Joskus tämä tarkoitti luopumista mukavuuksista, kuten ravintolaillallisista, upeimmista hotelleista lomamatkoilla tai kyllä – niistä noutokahveista.
“Säästä ensin itsellesi” on ehkä kulunut sanonta, mutta käsittämättömän toimiva konsepti. Jos ajattelet, että katsotaan jääkö rahaa kuun lopussa sijoitettavaksi, niin voin luvata, että eipä sitä juuri jää. Säästösumma on päätettävä ja siinä on pysyttävä. Vasta sen jälkeen tulee kaikki muu kuluttaminen.
Oppi: Tee sijoittamisesta ensisijainen prioriteetti. Päätä summa, jonka sijoitat, ja noudata suunnitelmaa.
2. Asuminen matalilla kuluilla
Yksi suurimmista taloudellisista päätöksistä on ollut pitää asumiskustannukset maltillisina. Maltilliset ne ovat mielestäni silloin, kun lainan maksu ja asumiskulut eivät tunnu itsestä liian kuormittavilta ja rahaa jää kivasti muuhunkin elämiseen, harrastamiseen, reissuihin ja tietenkin sijoittamiseen.
Meille tämä tarkoitti sitä, että asuimme hieman edullisemmilla alueilla ja valitsimme taloudellisen järkevyyden trendikkyyden sijaan. Ensimmäinen omistusasuntomme oli vanha rivitalokolmio, joka vaati pientä remonttia. Myöhemmin ostimme vanhemman omakotitalon, vaikka aluksi suunnittelimme uuden rakentamista.
Pidimme omasta budjetistamme tiukasti kiinni.
Asumisen taloudelliset raamit kannattaa asettaa rehellisesti oman taloudellisen tilanteen mukaan. Isompi tai trendikkäämpi koti tai kaupungin vaurain asuinalue ei välttämättä tuo yhtään enempää onnellisuutta elämään.
Voit itse päättää, että taloudellinen turva merkitsee enemmän.
Oppi: Suurin yksittäinen kuluerä on usein asuminen. Valitse koti, joka on taloudellisesti kestävä ratkaisu, eikä vie yöuniasi.
3. Käytetyt ja edulliset autot – tai ei autoa ollenkaan
Auto on monelle arjen pakollinen kuluerä, mutta se on myös asia, josta voi säästää merkittävästi. Koska meidän perhe on tarvinnut jopa kaksikin autoa ja muitakin kulueriä on ollut riittävästi, niin olemme päättäneet, että auton tehtävä ei olla statussymboli, vaan kulkupeli. Ajoa on ollut paljon, joten tietenkin turvallisista autoista on ollut kyse, mutta vain kerran olemme ostaneet auton uutena. Se oli tavallinen perheauto ja sillä ajettiinkin sitten seuraavat 13 vuotta. Tälläkin hetkellä ajamme noin 10v. vanhoilla käytetyillä autoilla.
Vaikka autoja on ollut käytettävissä, niin olen silti myös aina laskenut tarkkaan milloin kannattaa kulkea omalla autolla ja milloin mennä julkisilla. Olen kulkenut vuosia töihin pitkää työmatkaa kimppakyydeillä, junalla ja bussilla. Aikaa siinä varmasti meni enemmän, mutta se oli rahakysymys. Emme tänä päivänäkään ajele turhia.
Oppi: Vaikka autoilusta luopuminen ei ole kaikille mahdollista, on hyvä miettiä, kuinka suuren osan kuukausibudjetista voit laittaa liikkumiseen. Pienilläkin muutoksilla, kuten auton vaihtamisella halvempaan malliin tai joukkoliikenteen suosimisella, voi vapauttaa rahaa sijoittamiseen.
4. Tietoista pidättäytymistä ostamisesta
Uudet vaatteet, uusi puhelin, kalliita harrastusvälineitä - kaikkea pitäisi mukamas hankkia, vaikka vanhakin toimii vielä tai käytettynäkin saisi.
Minä päätin tietoisesti karsia. En välttämättä siksi, että halusin elää minimalistisesti, vaan myös siksi, että jokainen impulssiostos on pois sijoitettavista rahoista.
Tämä ei tarkoittanut luopumista kaikesta, vaan harkintaa ja valintoja: tarvitsenko tätä oikeasti?
Meillä ei ole hankittu montaa kertaa vuodessa uusia tyynynpäällisiä. Lasten vaatteet pyrin alakouluaikoina hankkimaan käytettyinä tai tarjouksesta. Ei tullut tilannetta, että olisi pitänyt yhtäkkiä lähteä kaupasta ostamaan kiireellä uudet kuravaatteet täyteen hintaan. Huonekaluja hankin myös kierrätettynä ja kelpuutin vanhoja tietokoneita, televisioita, puhelimia jne. Perheen uroskoiralle tuli vaaleanpunaiset ruokakupit, koska sukulaisella oli sellaiset ylimääräisenä.
Kosmetiikkaa ja hajuvesiä minulla on aina vain yhdet lempituotteet kerrallaan. Kun ne loppuvat, niin ostan vasta silloin uutta tilalle. Vaikka kuinka pidän kirjoista ja kirjapinot kodissa antaisivat intellektuellin vaikutelman, niin olen lainannut ne ostamisen sijaan kirjastosta. Harrastukset ovat olleet enimmäkseen edullisimmasta päästä, vaikka muutama kalliimpikin laji mahtuu joukkoon. Merkkivaatteita on hankittu harvoin, en ole lähtenyt mukaan kilpavarusteluun.
Ylipäänsä en hankkinut mitään liikaa, enkä ole sulattanut sitä, että kaupoissa tai nettikaupoissa pyöriminen olisi missään mielessä järkevää tekemistä kenellekään.
Oppi: Tietoinen ostokäyttäytyminen voi auttaa saamaan satoja euroja säästöön vuodessa tai kuukausissa.
5. Arjen pienet päätökset tekevät suuren vaikutuksen
Taloudellinen hyvinvointi ei ole yhden suuren päätöksen lopputulos, vaan pienten, arjessa toistuvien valintojen summa. Esimerkiksi:
Ruuat tehdään pääsääntöisesti kotona sen sijaan, että niitä tilattaisiin kotiin.
Arkisin edullista perusruokaa, viikonloppuisin voi vähän törsätä.
Ruuat tarjousten, kausituotteiden ja sen mukaan, mihin löytyy valmiiksi aineksia, eikä sen mukaan, mitä juuri sillä sekunnilla tekee mieli.
Julkisen liikenteen tai edullisimman liikkumisen valitseminen aina kun mahdollista.
Ei tarpeettomia kk-maksullisia tilauksia. Meillä on puhelinliittymien lisäksi vain Netflix.
Tavaroiden ja koneiden korjausta uuden hankkimisen sijaan.
Harvat kampaamo- ja parturikäynnit, kotiparturointi.
Ostosten suunnittelu etukäteen ja heräteostosten välttäminen.
Sähkön- ja vedenkulutuksen seuranta
Matkustamisessa budjetti, hintavertailut, edullisemmat ajankohdat, diilien löytäminen
Jne.
Oppi: Pienillä päätöksillä on suuri vaikutus pitkällä aikavälillä.
Miksi nämä valinnat toimivat?
Sijoittamisessa ei ole kyse täydellisyydestä tai suurista tuloista. Kyse on prioriteeteista. Kun päätät, että taloudellinen tulevaisuus on tärkeämpää kuin hetkellinen mukavuus, alat tehdä valintoja, jotka tukevat tätä tavoitetta.
Minulle kaikki nämä päätökset eivät tulleet luonnostaan tai olleet aina helppoja, mutta ne olivat välttämättömiä. Ne opettivat minulle myös sen, että onni löytyy siitä, kun tiedät, että taloutesi on kunnossa ja tulevaisuus turvattu.
Ota ensimmäiset askeleet tänään!
Tee tavoitteista selkeät. Kirjoita ylös, miksi haluat sijoittaa ja mihin pyrit. Konkreettiset tavoitteet motivoivat tekemään arjessa oikeita valintoja.
Selvitä kuinka paljon elämäsi maksaa. Selvitä, mihin rahasi menevät nyt, ja katso, mistä voisit säästää. Jo 50–200 euroa kuukaudessa on hyvä alku.
Aloita pienestä. Avaa sijoitustili ja aloita esimerkiksi indeksirahastoilla tai ETF:illä. Mitä aiemmin aloitat, sitä suurempi merkitys on korkoa korolle -ilmiöllä.
Kilpailuta ja karsi. Tarkista kaikki nykyiset kulusi – asuminen, vakuutukset, sähkösopimus – ja mieti, mistä voit saada säästöä.
Tee sijoittamisesta rutiini. Siirrä rahaa sijoitustilille automaattisesti, niin et edes huomaa sitä arjessa.
Mikä on sinun tärkein arjen päätöksesi, joka on auttanut sinua taloudellisesti?
Jaan aktiivisesti sijoitusmatkaani ja inspiraatiota myös Instagramissa, ota seurantaan!