Rahamedia

View Original

Mikä on osakesäästötili ja mitä hyötyä siitä voisi olla sinulle?

Kaupallinen yhteistyö

Koko vuoden puhututtanut osakesäästötili on vihdoin täällä .Nopeimmat välittäjät tarjoavat jo nyt mahdollisuuden avata tilin ennen vuodenvaihdetta ja vielä erikoiseduin. Varsinaista kauppaa osakesäästötilillä voi alkaa käymään vasta 1.1.2020 alkaen, mutta ennen sitä on hyvää aikaa avata tili ja perehtyä sen toimintaan sekä etuihin. Mutta mikä oikeastaan edes on osakesäästötili?

Tässä kirjoituksessa kerron, mitkä ovat osakesäästötilin edut ja miinukset verrattuna arvo-osuustiliin. Tämän postauksen jälkeen sinulle pitäisi olla selvää, onko osakesäästötili sinulle sopiva vaihtoehto varallisuuden kartuttamiseksi.

Osakesäästötilin piirteet ovat kaikilla pankeilla samat, mutta hinnoittelu ja edut erilaiset. Tässä postauksessa kerron erityisesti Nordnetin tarjoamasta osakesäästötilistä sekä ennakkoavaajan eduista. Itse sijoitan kuukausittain Nordnetin kautta, ja olen tietenkin avannut osakesäästötilin Nordnetiin nauttien ennakkoavaajan eduista!

Miksi osakesäästötili tehtiin?

Osakesäästötilillä halutaan edistää piensijoittajien osakesijoittamista ja nimenomaan suoriin osakkeisiin sijoittamista. Osakesäästötilillä tasoitetaan rahaston ja suorien osakkeiden välillä ollutta eroa, ja näin kannustetaan piensijoittajia sijoittamaan pitkäjänteisesti myös suoriin osakkeisiin.

Rahastot sijoittavat lähes aina osingot uudestaan rahaston sisällä, jolloin sijoittajalle ei tule veroja maksettavaksi, ennen kuin vasta rahaston myynnin yhteydessä. Sen sijaan suorista osakkeista saatavista osingoista sijoittaja joutuu verokarhun kynsiin välittömästi.

Osakesäästötilillä pyritään nimenomaan poistamaan tuo ero, sillä osakesäästötilille maksettavista osingoista ei tarvitse maksaa veroa, vaan verot maksetaan vasta kun osakesäästötililtä nostetaan rahaa pois. Tällöin verojen maksu siirtyy, ja aina kun verojen maksua voi siirtää kauemmaksi, korkoa korolle -ilmiön vaikutus näkyy paremmin. Tästä hyötyvät pitkässä juoksussa sekä sijoittaja että verottaja.

Sijoittaja.fi-sivustolta voit käydä lukaisemassa loistavan artikkelin, joka avaa korkoa korolle -ilmiön tärkeyttä vaurastumisessa.

Miten osakesäästötili käytännössä toimii?

Osakesäästötili on melko yksinkertainen juttu, ja toimintaperiaatteet ovat samat pankista riippumatta. Erot tulevat lähinnä hinnoittelusta sekä erilaisista lisäeduista, joita pankit mahdollisesti tarjoavat varsinkin näin alussa. Tässä hieman listaa osakesäästötilin pääpiirteistä.

  • Jokainen voi avata itselleen vain yhden osakesäästötilin.

  • Osakesäästötilin voi halutessaan siirtää pankista toiseen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että siirtämisestä voi aiheutua kuluja. Esimerkiksi Nordnet perii 50 euron maksun, kun siirrät osakesäästötilin toiseen pankkiin.

  • Osakesäästötilille voi tallettaa maksimissaan 50 000 euroa – kerralla tai erissä.

  • Osakesäästötilin kokonaisarvo voi kasvaa rajattomasti.

  • Osakesäästötilille ei voi siirtää jo entuudestaan omistamiaan osakkeita.

  • Pääomatuloista maksetaan veroja vasta kun rahaa nostetaan osakesäästötililtä pois – kauppaa voi siis käydä verovapaasti osakesäästötilin sisällä ja kasvattaa salkun kokoa rauhassa, ilman että verokarhu ottaa osansa.

  • Osakesäästötilien miinus on, että tappioita ei voi vähentää ennen kuin vasta lopettaessaan koko tilin

Osakesäästötili on hyödyllinen sijoittajille, jotka haluavat ostaa suoria osakkeita, koska rahastoja osakesäästötilille ei voi ostaa, ei edes pörssinoteerattuja ETF-rahastoja.

Osakesäästötilistä hyötyvät erityisesti aktiivista kauppaa käyvät sijoittajat sekä sijoittajat, joiden puolella on pitkä aikajänne sijoittamisessa. Itse en lukeudu aktiivisten sijoittajien joukkoon, ainakaan vielä. Sen sijaan olen enemmänkin laiska sijoittaja, jonka puolella on aika nuoren iän vuoksi.

Miksi päädyin itse avaamaan osakesäästötilin?

Vaikka en ole tähän asti ollut innokas osakesijoittaja, vaan enemmänkin kuulun indeksirahastotiimiin, olen melko varma, että jatkossa tulen myös ostamaan suoria osakkeita enemmässä määrin. Ensimmäiset suorat osakkeet (Capman) ostin muutama kuukausi takaperin 28-vuotis syntymäpäiväni kunniaksi.

Osakesäästötilillä pääsen hyödyntämään paremmin korkoa korolle -ilmiötä, kun osingoista ei tarvitse maksaa veroa, vaan tuotot voi ohjata suoraan salkun kasvattamiseen. Vaikka en tulisi koskaan olemaan supe raktiivinen osakesijoittaja, uskon silti osakesäästötilistä olevan enemmän hyötyä kuin haittaa.

Miksi avasin tilin Nordnetiin?

Avasin osakesäästötilin Nordnetiin useammastakin syystä. Sijoitan tällä hetkellä Nordnetin kautta erilaisiin rahastoihin kuukausittain (ETF-rahastoihin sekä Smart-rahastoon) ja ostin myös ensimmäiset osakkeet heidän kauttaan. Olen laiska sijoittaja ja arvostan helppoutta sekä selkeyttä. Selkeyttä minulle tuo se, että kaikki sijoitukset ovat samassa paikassa.

Nordnetillä osakesäästötilin avaaminen ei maksa mitään, eikä heillä ole kuukausimaksua (säilytysmaksua). En tiedä, kuinka aktiivinen sijoittaja tulen olemaan, joten siksi minulle oli tärkeää, etten maksa turhia ylläpitokustannuksia.

Nordnet ei ole välttämättä kaikille edullisin välityspalkkioiltaan. Esimerkiksi Nordean kautta välityskulut olisivat minulle hieman edullisemmat. Mielestäni ero on kuitenkin niin pieni, etten jaksa siitä välittää. Olen melko mukavuudenhaluinen sijoittaja, joten en jaksa pohtia muutamien eurojen eroja kuluissa. Sen sijaan arvostan Nordnetin tuottamia ilmaisia materiaaleja, loistavaa asiakaspalvelua sekä sitä, että sijoitukseni ovat samassa paikassa.

Nordnetillä kulut minun ostoillani ovat aina 9 euroa. Aktiiviselle kaupankävijälle kulut ovat edullisemmat. Eli ostaessani 500 eurolla osakkeita esimerkiksi neljä kertaa vuodessa maksan kuluja 4 x 9 euroa = 36 euroa. Vastaava summa Nordeassa olisi minulle 20 euroa. Nordeassa kaupankäyntikulut ovat 1 prosentin verran tai minimissään 3 euroa.

Kuva Nordean sivuilta.

Kuvasta näkee hyvin hintavertailun pankkien välillä. Nordnet ja Nordea ovat selkeästi edullisimmat kuluiltaan, mitä tulee osakkeiden ostamiseen. Esimerkiksi Nordnetin ja Norden välinen ero kuukausikuluissa ei kuitenkaan näy vertailussa. Nordealla osakesäästötilin säilytysmaksu on 0-1,95e/kk, riippuen aktiivisuudetasi sijoitusrintamalla. Nordnetillä ei puolestaan ole minkäänlaista säilytysmaksua.

Nordnetin tarjoamat edut ennakkoavaajille

Kun avaat Nordnetiin osakesäästötilin 31.12.2019 mennessä, pääset hyödyntämään ennakkoavaajien huippuedut:

  • Käyt kauppaa osakesäästötilillä 1.1.–31.3.2020 hinnaston parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3€/toimeksianto Helsingin pörssissä.

  • Euroopan parhaaksi palkitun, riippumattoman osakeanalyysipalvelu Inderesin Premium-palvelu on maksutta käytössäsi 1.12.2019–29.2.2020.

  • Saat kuukaudeksi maksutta pääsyn Sijoittaja.fi-sivuston upouusiin osakesäästötili mallisalkkuihin.

  • Saat maksuttoman videoverkkokurssin, jonka avulla pääsettehokkaasti vauhtiin osakesäästötili sijoituksiesi kanssa.

Tyylilleen uskollisena Nordnet tarjoaa jälleen laadukasta informaatiota päätöksen tueksi. Käypä siis kurkkaamassa vielä Nordnetin omilta sivuilta tietoa osakesäästötiliin liittyen sekä kuuntelemassa muun muassa osakestrategin Jukka Oksaharjun video, jossa hän kertoo miksi hänen mielestään osakesäästötili kannattaa avata.

Löydät myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, mikäli joku asia jäi vielä askarruttamaan tämän kirjoituksen jälkeen. Toisaalta, jos olet jo varma, että osakesäästötili on sinua varten ja haluat päästä kiinni Nordnetin tarjoamiin ennakkoetuihin, suosittelen avaamaan tilin pikimmiten.

Olisikin kiva kuulla kuinka moni on ajatellut avaavansa osakesäästötilin? Tai auttoiko mahdollisesti tämä postaus sinua tekemään päätökseen?

  • Johanna