Rahamedia

View Original

markkinakatsaus -viikko 27

Viikko alkoi, kuten edellinen päättyi; pienessä epävarmuudessa. Analyytikot ovat alkaneet tuottavat ennustuksia yritysten Q2 tuloksista, ja luonnollisesti myös korona puhuttaa yhä.  Treidaaja Lepikkö arveli maanantaina, että tästä viikosta tulee kuitenkin nousujohteinen. Veikkauksensa hän perusteli sillä, että kesäkuun loppu on yleensä vahva ja edes erittäin negatiivinen uutisvirta tuskin aiheuttaa suurempaa laskupainetta. Lisäksi se, että yksityissijoittajien sentimentti on negatiivinen, niin se hyvin povaa uutta nousua. Viikon mittaan nähtiinkin nousua ja tämän myötä myös varoittaa uutisointia siitä miten pörssin arvostuskertoimet alkavat jo olla todella korkeita.

Tällä viikolla en kunnolla ennättänyt kuunnella mitään talousaiheisia podeja, joten niistä ei nyt tule juttuja (ja moni on heinäkuun tauolla, joten voi olla, että sitten taas myöhemmin palaan niihin). Muutama mielenkiintoinen yritysuutinen viikkoon kuitenkin mahtui.

FORTUM JATKOI SÄHKÖVERKKOJEN MYYNTEJÄÄN

Uniper kaupan myötä Fortum velkaantuneisuusaste on todella paljon kasvanut, jos en väärin nyt muista, niin taitaa olla noin 9miljardin luokkaa. Suuri velkahan on aina jonkinlainen riskitekijä. Riskiä pienentääkseen Fortum on alkanut myydä sähköverkkojaan. Tällä viikolla yhtiö ilmoitti myyvänsä Järvenpään ja Tuusulan alueiden kaukolämpöliiketoimintansa, josta tulee kolmanteen vuosineljännekseen noin 290 miljoonan euron veroton myyntivoitto. Joitain kuukausia sitten Fortum möi myös Joensuu kaukolämpöliiketoiminnan.  

FINNAIRIN OSAKEANTI

Finnairin osakeanti on herättänyt keskustelua jo muutaman viikon ajan. Minunkin täytyi tähän tutustua, sillä toisella lapsistani on hieman Finnairia salkussaan. Päädyin siihen, että käytän merkintäoikeudet. Nyt ollut jännä seurata uusien ja vanhojen osakkaiden hintoja, itse merkintäoikeuksillahan käytiin kauppaa 17-25.6.2020. Merkintäoikeuden hinta oli 0,40e, ja yhdellä (vanhalla) osakkeella sai merkitä kymmen uutta. Nyt kuluneella viikolla kauppaa käytiin esimerkiksi niin että vanhan hinta oli 0,7920e ja uusi 0,624e. Jossain vaiheessa oli isommatkin erot, ja heti alussa uuden osakkeen hinta oli jopa yli euronkin. Eli, periaatteessa olisi voinut jotain netota myymällä heti 0,4e merkintäoikeuksilla lunastetut osakkeet pois, näin tämän itse järkeilin. Osakkeet yhdistyvät 9.7 yhdeksi sarjaksi ja markkinahan sen arvon sitten määrittää mihin suuntaan uusi osake lähtee kehittymään.

Tähän Finnairiin liittyen olen lukenut ’kaikenlaisia’ suosituksia, sillä Finnairin osakeanti on herättänyt erittäin paljon keskustelua ja vastakkaisia näkemyksiä. Tiivistäen voisi sanoa, että muutama sanoi, että ei ole hyvä diili lähteä mukaan, toivoton tapaus. Luin myös muutamia suosituksia, että Finnairin osakkeenomistajan kannattaisi myydä vanhat osakkeet ja ostaa merkintäoikeuksia tilalle. Toisaalta myös analyytikot olivat hieman ymmällään siitä, miten kovasti uusien osakkeiden hinta nousi ja eivät kyenneet mitään selitystä antamaan.

Olin suoraan sanottuna hieman pää pyörällä kaikesta lukemastani. Ja tässä ehkä on juuri se yksityissijoittajan haaste: aina (tai useinkaan) ei ole aikaa kunnolla perehtyä eri suosituksiin ja näkemyksiin. Eli, kuten jo totesin, niin itse tuli lapsen osalta päädyttyä siihen, että käytettiin merkintäoikeudet ja nyt katsotaan mihin suuntaa yhtiön osake – ja tietysti koko yhtiön liiketoimintakin – lähtee kehittymään. Tätä ei varmastikaan niin tuottavana sijoituksena voi pitää, mutta en usko, että valtio omistajana antaa yhtiön konkurssinkaan mennä (valtiohan omistaa yli 50 prosenttia ko. yhtiöstä). Varmastikin nyt jonkin aikaa Finnair tulee olemaan ns. senttiosake ja jossain vaiheessa edessä voi olla käänteinen splittaus (eli osakkeiden yhdistäminen): monestihan tämä on puhtaasti imagokysymys, sillä silloin yhtiö pääsee osake pois senttikategoriasta.

VALMETILLE UUSI TILAUS

Osakkeenomistajanaja tietenkin muutenkin suomalaisen yhteiskunnan jäsenenä, otin ilolla vastaan uutisen siitä, että Valmet oli saanut uuden lämpölaitostilauksen Ruotsista (arvo 40miljoonaa). Valmet on kyllä ollut yksi näitä koronakevään vientiyritysten kärkeä, sillä uusia tilauksia on tullut jo useampikin.