Rahamedia

View Original

Kurkkaa entisen tuhlarin osakesalkkuun

Lähes kolmen vuoden ajan olen kirjoittanut sijoittamisesta, mutta en ole vielä kertaakaan avannut täysin salkkuni sisältöä. Nyt ajattelin, että olisi hauska kertoa, millaisia rahastoja ja osakkeita salkkuuni on eksynyt vajaan neljän vuoden aikana.

Kirjoitustani ei todellakaan kannatta ottaa sijoitussuosituksena, vaan enemmänkin tällä haluan osoittaa sen, millaista haparointia alku voi olla. Itse olen vaihtanut sijoituskohdetta useaan kertaan ja välillä täysin turhaan näin jälkikäteen katsottuna. Haluan kuitenkin rohkaista aloittamaan sijoittamisen heti, eikä odottamaan, että olisi "valmis". Muuten ei tule aloittaneeksi koskaan.

Mikäli et ole vielä aloittanut sijoittamista, pääset lukemaan ohjeet aloittamiseen aikaisemmasta kirjoituksestani. Siellä opastan kohta kohdalta kuvien ja tekstin kera, kuinka voit aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetin kautta. Linkin kirjoitukseen löydät myös tämän blogitekstin lopusta.

Lähtökohta sekä nykytilanne

Aloitin sijoittamisen vajaa neljä vuotta sitten. Taloudellisen muutoksen olin aloittanut vuotta aiemmin. Lähtökohtani oli 4000 euron luottokorttivelka sekä nolla euroa säästössä ja sijoituksissa. Tällä hetkellä (13.2.2021) luottokorttivelka on maksettu pois ja sijoitussalkkuni on muutaman kympin vajaa 7000 euroa. Tämän vuoden tavoitteena on, että salkkuni arvo ylittää 10 000 euroa. (Edit 11.12.2021 sijoitussalkun arvo on 12 736 euroa, joten 2021 vuoden tavoite on saavutettu.)

Oman haasteen tämän vuoden tavoitteeseen asettaa äitiyslomalle jääminen, mikä luonnollisesti pienentää tulojani reippaasti. Toisaalta olen melko optimisti, että kun tavoitteen asettaa, siihen yleensä tuppaa pääsemään. Tänäkin vuonna pelkästään tammikuussa sain laitettua sijoituksiin ekstraa 750 euroa yllättävien tulojen ansiosta.

Ja onhan niitäkin ihmisiä, jotka saavat pelkästään äitiyslomalla satoja euroja kuukaudessa säästöön. Oma mottoni on kuitenkin koko tämän neljän vuoden ajan ollut, että vaurastutaan elämästä nauttien. Itselleni se tarkoittaa myös jonkin verran materialistisia asioita, itseni hemmottelua sekä matkustamista, joten pelkän sijoittamisen sijaan myös kulutan rahaa. Haluan myös tulojen pienentyessä edelleen kuluttaa rahaa, enkä vain keskittyä saamaan sijoituksiin mahdollisimman paljon.

Sijoitussuunnitelmani - perustana kuukausijoittaminen rahastoihin

Sijoitussuunnitelmani on melko yksinkertainen. Sijoitan kuukausittain matalakuluisiin rahastoihin. Sijoitan niin sanottua kärsivällistä rahaa, eli sijoitushorisonttini on yli kaksikymmentä vuotta. Ajattelen siis pitkällä tähtäimellä ja keskityn ostamaan, enkä myymään. Ajatuksena on realisoida eli myydä rahastoja ja osakkeita vasta sitten, kun haluan käyttää sitä rahaa elämiseen. Tavoitteena on kuitenkin vielä parin kymmenen vuoden ajan ansaita elanto työn teolla, ja antaa sijoitusten tehdä rauhassa töitä.

Strategiani auttoi minua toimimaan fiksusti viime vuoden keväällä, kun koin sijoitusurani ensimmäisen pörssilaskun koronan seurauksena. Teki mieli myydä kaikki, kun kurssit laskivat, mutta pysyin rauhallisena ja jatkoin kuukausisäästämistä rahastoihin. Tämä osoittautui fiksuksi valinnaksi.

Alusta asti on myös ollut selvää, että tulen sijoittamaan rahastoihin, koska pelkkä osakepoiminta ei minua kiinnosta. Mielestäni on myös hyvä alussa sijoittaa rahastoihin, jotta saa tarpeeksi hajautusta. Pelkkiin suoriin osakkeisiin sijoittamalla riittävän hajautuksen saaminen on melkoisen hidasta, ellei aloita sijoittamista heti useilla tuhansilla euroilla.

Sijoitin ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta pelkästään rahastoihin ja ensimmäiset osakkeet ostin reilu vuosi sitten. Sijoitan edelleen kuukausittain rahastoihin, mutta salkustani löytyy myös kolmen eri yrityksen suoria osakkeita. Osakepoiminta on tullut mukaan silkasta mielenkiinnosta, ja tästäkin huomaa, että ajatus kehittyy vuosien saatossa ja tekemällä oppii. Ensin en kuvitellut ostavani lainkaan suoria osakkeita, ja nyt niitä on puolestaan mielenkiintoista tutkia ja seurata keskusteluja aiheesta.

Osakesalkkuni tuotto ja sisältö

Tänään 13.2.2021 salkkuni tuotto on 33 prosenttia (edit 11.12.2021: tuotto on 56,88 prosenttia). Sijoittamisen aloitin 2017 keväällä, eli hieman vajaa neljä vuotta sitten. Olen tyytyväinen tuottoon, koska mukaan mahtuu yksi melkoisen suuri lasku. Toki koronan jälkeinen nousu on myös ollut huimaa, mutta koska minulla ei ollut varsinaista sotakassaa käytettävissä keväällä, en päässyt hyödyntämään osakkeiden laskua.

Jos aloitti sijoittamisen viime vuonna, on ollut vaikea epäonnistua, koska pörssissä on nähty melkoinen nousu. Yritän olla tottumatta siihen, että joka kerta kun avaan Nordnetin, salkkuni on pelkästään vihreää täynnä. Pörssi ei voi olla jatkuvassa nousussa, joten laskua on taas jossain vaiheessa luvassa. Laskut eivät kuitenkaan haittaa, kun on sijoittamisessa mukana pitkällä aikajänteellä. Laskusuhdanne on hyvä mahdollisuus ostaa rahastoja tai osakkeita edullisemmin.

Mitä rahastoja ja osakkeita salkustani löytyy?

Sijoitan Nordnetin kautta, mistä minulta löytyy arvo-osuustili sekä osakesäästötili. Osakesäästötilille ostan suomalaisten pörssiyritysten osakkeet saadakseni verotushyödyn. Voit lukea aikaisemmasta postauksestani osakesäästötilin hyödyistä.

Arvo-osuustililtä löytyy neljä ETF-rahastoa sekä kaksi indeksirahastoa. Olen myös aikoinani sijoittanut Nordnetin Smart -salkkuun, mutta myin sen onnekseni pois vuoden 2019 loppupuolella, koska en ollut tyytyväinen tuottoon. Tämä osoittautui hyväksi päätökseksi, koska Smart -salkku laski voimakkaasti viime kevään pörssilaskussa, eikä toipunutkaan siitä (Smart 15 -rahaston vuoden kehitys on ollut -20,79 %).

Salkkuni ETF-rahastot

  • iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD +12,09 %

  • iShares MSCI EM SRI UCITS ETF USD +35,20 %

  • iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF EUR +18,56 %

  • iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD +31 %

Ensimmäinen rahasto sijoittaa automatiikkaan ja robotiikkaan, jonka uskon olevan tulevaisuuden megatrendi. Kolme viimeisintä listasta ovat vastuullisen sijoittamisen kriteerit täyttäviä rahastoja, joista ensimmäinen sijoittaa kehittyviin maihin, toinen Eurooppaan ja kolmas USA:n markkinoille.

Aloitin sijoittamisen vastuullisen sijoittamisen kriteerit täyttäviin ETF-rahastoihin, koska ne sopivat arvomaailmaani. Vastuullisesti toimivat yritykset ottavat muun muassa huomioon ympäristön, tekevät päätöksiä pidemmällä aikavälillä, eivätkä pyri maksimoimaan tuottoa lyhyellä aikavälillä. Lisäksi on tutkittu, että vastuullisesti toimivien yritysten asiakkaat ovat keskimääräistä uskollisempia. Suosittelen lämpimästi perehtymään aiheeseen esimerkiksi Nordnetin sivujen kautta.

Kun Nordnetin ETF-rahastojen kuukausisäästöohjelma muuttui maksulliseksi, siirryin pikkuhiljaa indeksirahastoihin, koska kuukausittain sijoittamani summa on kuluihin nähden liian pieni. ETF-kuukausisäästösopimuksen hinta on 2,5 euroa kuukaudessa, joten ajattelen, että minun tulisi sijoittaa vähintään 250 euroa kuukaudessa, jotta kulut pysyvät maltillisina. Indeksirahastoihin sijoittamisessa ei ole vastaavaa kuukausimaksua.

Salkkuni indeksirahastot

  • Handelsbanken Usa Indeksi +7,38 %

  • Nordnet Indeksirahasto Suomi+4,81 %

Toinen rahastoista on kuluton (Suomi) ja toinen hyvin matalakuluinen. En päätynyt näihin rahastoihin pitkän ja syvällisen pohdinnan tuloksena, vaan hyvinkin nopealla päätöksellä. Tavoitteena on siirtyä ETF-rahastojen pariin sitten, kun voin nostaa kuukausittain sijoitettavaa summaa. Tällaista tämä sijoittaminen osaltani on. Välillä on aikaa perehtyä enemmän, välillä vähemmän.

Salkkuni osakkeet

  • CapMan +19,84 %

  • Fortum +0,37 %

  • Qt Group +60,15 %

Miten olen päätynyt näihin yrityksiin? Voi kun voisin kertoa, että olisin päätynyt ostoihin syvällisen analyysin kautta, mutta totuus on toinen. :D

CapMania ostin, koska olin kuuntelemassa yrityksen toimitusjohtajan puhetta Sijoittaja 2019 messuilla, ja hänen puheensa vakuutti. Nämä osakkeet olivat synttärilahja itselleni täytettyäni 28 vuotta. CapMania ostin lisää juuri ennen koronaa, mutta nekin ovat jo plussalla, vaikka ajoitus oli todella huono.

Qt Groupiin päädyin, koska kyseisestä yrityksestä oli puhetta Hyvinkään-Riihimäen Osakesäästäjien hallituksessa, jonka toiminnassa olen mukana. Luin muutamia kirjoituksia yrityksestä ja päätin tehdä sijoituksen. Fortumiin päädyin, koska se oli itselleni entuudestaan tuttu, ja ajattelin, että salkussa olisi hyvä olla energia-alan yhtiötä.

Mikään sijoituksistani ei siis ole ollut syvällisen analyysin tulosta, oli sitten kyseessä rahasto tai suorat osakkeet. Kaikki ostokseni ovat kuitenkin plussalla, ja olen niihin tyytyväinen. Smart-rahaston kanssa minulla kävi tuuri, koska myin sen juuri ennen koronaa. En siis todellakaan väitä, että tuotot ovat loistavan osaamiseni seurausta, mutta haluan myös tuoda esille, että sijoittamisessa voi onnistua ja menestyä ilman palavaa halua yritysten vuosikertomusten perehtymiseen. :)

Mikäli et ole vielä aloittanut sijoittamista, nyt on sopiva hetki! Aika menee nopeasti, ja jos et aloita heti, saatat huomata vielä vuodenkin päästä odottavasi sopivaa hetkeä. Sellaista ei koskaan tule. Löydät blogistani ohjeet (sanalliset sekä kuvalliset), kuinka voit aloittaa kuukausisijoittamisen Nordnetin kautta. Jo kymmenet ovat aloittaneet näiden ohjeiden avulla, aloita myös sinäkin!

  • Johanna

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä osakkeita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.