Kryptosijoittajan ABC
Sijoitatko kryptovaluuttoihin tai suunnitteletko aloittavasi? Lue tämän kryptovaluuttoihin perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisesta näkökulmasta pureutuvan postauksen tärpit!
Kryptovaluutta on oikeudellisessa mielessä yksi digitaalisen jäämistön muoto siinä missä sosiaalisen median tai suoratoistopalveluiden käyttäjätileihin tallentuneet tiedot. Merkittävä ero sosiaalisen median ja suoratoistopalveluiden tietojen osalta suhteessa kryptovaluuttaan on luonnollisesti se, että kryptoissa voi liikkua hyvinkin suuria rahasummia. Tänään tehty pieneltä tuntuva sijoitus kryptovaluuttoihin voi olla vuosien päästä mitä tahansa – kiitos kryptovaluuttojen suuren volatiliteetin eli arvonvaihtelun.
Digitaalisen jäämistön hauskuus ja haasteellisuus piilee siinä, että kyseinen jäämistö ei ole siinä määrin käsin kosketeltavaa kuin perinteinen varallisuus. Kryptovaluuttojen osalta kyse on suhteellisen uudesta varallisuuslajista, mikä on omiaan herättämään kysymyksiä esimerkiksi kryptovaluuttojen testamenttaamiseen tai perunkirjoitusprosessin yhteydessä tehtävään arvostukseen liittyen. Alla muutamia keskeisiä kysymyksiä ja vastauksia.
Kuinka testamentata kryptovaluuttaa?
Asunto-osakkeen, rahastojen tai kesämökin testamenttaaminen ja näiden omaisuuserien jakaminen perillisille ei lakiteknisesti ole temppu eikä mikään. Asunto-osakkeen osakekirjat, tiedot rahastoista ja kesämökkikiinteistön lainhuutotodistus löytyvät aina jostain varmasta tallesta ja osoittavat kyseisten omaisuuserien omistajan. Kenenkään vainajan läheisen ei myöskään luulisi olevan epätietoinen esimerkiksi kesämökin olemassaolosta ja rahastojen osalta viimeistään pankin perillisille toimittamasta saldo-otteesta käy ilmi, mitä vainajalla on ollut omistuksessaan.
Mutta entä kun vainaja on sijoittanut kryptovaluuttaan eikä ole kertonut kryptosijoittamisestaan kenellekään? Tällöin on olemassa riski siitä, että kryptovarallisuus jää huomioimatta perunkirjoituksessa ja perinnönjaossa, ellet ole huolehtinut kryptovarallisuuden ilmoittamisesta testamentillasi, tai muuten informoinut läheisiäsi asiasta etukäteen. Kryptovaluuttoihin sijoittajalta vaaditaan erityistä oma-aloitteellisuutta ja aktiivisuutta, jotta hänen kryptovarallisuutensa tulee aikanaan perillisten tietoon. Huolehdi siis kryptovarallisuudestasi seuraavasti:
Valitse luotettava palveluntarjoaja, jonka toimintatavat ja kryptovarallisuuden säilytysvarmuuden tiedät. Turvallisin vaihtoehto on valita toimija, joka noudattaa suomalaista lainsäädäntöä, toimii suomalaisen verotuskäytännön mukaisesti ja tarjoaa asiakkailleen luotettavaa ja toimivaa kryptovaluuttojen säilytyspalvelua.
Kerro jollekin läheisellesi, että sijoitat kryptovaluuttoihin. Kerro myös, kenen kryptovälittäjän kautta sijoitat. Palveluntarjoajaa valitessasi varmista, että perillisilläsi on tietyt oikeudelliset asiakirjat näyttämällä keino päästä käsiksi kryptovarallisuuteesi siitäkin huolimatta, ettet ole koskaan esimerkiksi kryptotestamentilla luovuttanut heille salausavaimia.
Laadi lakimiehen avustuksella kryptotestamentti, jossa annat kryptovaluuttoihisi liittyvät määräykset sekä tarkat tiedot muun muassa siitä, miten testamentinsaaja ja/tai perilliset saavat kryptolompakkosi avaamiseen tarvittavat salasanat, private keyt tai muut varmennuskoodit. Tämä on tärkeämpää, mikäli säilytät varoja yksityisessä tai ulkomaalaisessa lompakossa, keskitetyn kotimaisen palveluntarjoajan sijaan.
Keskustele kryptosijoittamiseen erikoistuneen lakimiehen ja luotettavan kryptovälittäjän kanssa turvallisista tavoista siirtää kryptovarallisuutta perillisillesi.
Muista, että testamentin pätevyydellä tai tukenasi olevan lakimiesarmeijan koolla ei välttämättä ole väliä, jos et itse ole huolehtinut siitä, että käyttämäsi kryptolompakko on luotettavan palveluntarjoajan käsissä. Yksityiseen lompakkoon sijoitetut kryptot ovat henkilökohtaisen private keyn takana, kryptografisesti suojattuina. Tämä käytännössä tarkoittaa, että mahdollisesti kyseisen yksityisavaimen kadotessa varojen takaisinsaamiseen ei ole mahdollista. Valitse siis huolella kryptosijoittamiseen käyttämäsi palveluntarjoaja!
Kryptovaluuttaa perinnöksi – miten tulee toimia?
Kryptovarallisuutta on mahdollista antaa (tai saada) perintönä siinä missä mitä tahansa muutakin varallisuutta. Tällä hetkellä kryptosijoittamiseen erikoistuneet palveluntarjoajat eivät saa väestötietorekisteristä tietoa asiakkaansa kuolemasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perillisten on itse oltava tietoisia vainajan kryptosijoittamisesta ja otettava yhteyttä siihen palveluntarjoajaan, jonka kautta he tietävät tai arvelevat vainajan hallinnoineen kryptovarallisuuttaan. Ottamalla yhteyttä palveluntarjoajan asiakaspalveluun, perilliset voivat tiedustella tarkempia ohjeita käytännön asioiden, kuten perunkirjoituksen edellyttämien saldotietojen hankinnan, hoitamiseksi.
Vaikka kryptovarallisuus on perinnöksi kelpaava omaisuuslaji siinä missä osakkeet, kiinteistöt tai rahavarat, on kryptovarallisuuden osalta huomiotava kryptosijoittamisen digitaalinen luonne. Mikäli vainaja on hallinnoinut sijoituksiaan digitaalisen lompakon, mobiililompakon, paperilompakon tai hardware -lompakon avulla, vaatii lompakkoon pääsy aina jonkin salasanan, pin-koodin, private keyn, sormenjälkitunnisteen tai muun varmenteen, jolla todennetaan, että lompakkoon pyrkijän saa päästää käsiksi kryptovarallisuuteen. Jos perillisille ei ole turvallisella tavalla jätetty tietoa tarvittavista varmenteista, voi kertynyt kryptovarallisuus olla käden ulottumattomissa. Huolehdithan siis, että olet turvallisella ja riskittömällä tavalla jättänyt perillisillesi mahdollisuuden päästä käsiksi kryptolompakkoosi.
Ota yhteyttä niina@lakitoimisto.com, niin hoidetaan kryptotestamenttisi kuntoon!
Kirjoittaja Niina Kosunen on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa tukea perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivia oikeudellisia asiakirjoja kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat ym.
Lakitoimisto Kunnes Oy:n löydät myös somesta!
Insta: lakitoimisto_kunnes