Kauppalasku pienemmäksi ilman pihistelyä
Pihistely ei ole minun juttu eikä kaikesta säästäminen. En jaksa tai halua miettiä, menenkö lounaalle ystäväni kanssa vai säästänkö ennemmin lounaaseen kuluvan rahan. Valinta on selkeä: menen lounaalle. Maksan mielelläni hyvästä ruuasta ja laatuajasta ystäväni kanssa. En halua elämässäni ajatella niitä muutamia euroja, vaan haluan luoda isompaa kuvaa vaurastumisesta.
Ymmärrän, että on erilaisia elämäntilanteita. Sellainen ihminen, joka yrittää päästä luottokierteestä pois, joutuu punnitsemaan noita asioita ja päätyy säästämään lounaan hinnan. Rahaan liittyviä asioita on mahdoton kirjoittaa kaikkien lähtökohdista, koska tilanteet ovat niin erilaisia. Toivon kuitenkin jokaisen löytävän kirjoituksesta hyödyllisiä vinkkejä oman kauppalaskun pienentämiseksi ilman pihistelyä.
Halusin pohtia, miten kauppalaskun saa mahdollisimman pieneksi pihistelemättä ja tinkimättä laadukkaasta ruuasta. Ihmettelen perheitä, jotka netin keskustelupalstoilla kehuvat käyttävänsä ruokakauppaan 200 euroa kuukaudessa. On mielestäni täysin mahdotonta, että nelihenkinen perhe söisi laadukkaasti ja tarpeeksi tuolla summalla.
Tämä postaus ei siis tule kertomaan sinulle, miten voi ostaa ruokaa mahdollisimman halvalla. Sen sijaan haluan antaa vinkkejä, miten voit pienentää kauppalaskua ilman pihistelyä. Sillä jos saat pienennettyä kauppalaskuasi 100 eurolla kuukaudessa ja sijoitat säästyneen rahan 30 vuoden ajan, sinulla on silloin 122 709 euroa (tuotto laskettu 7% vuosituotolla).
Vinkit fiksuun kauppalaskuun
1. Suunnitelmallisuus
Jotta ruokaa ei heitetä roskiin ja kaupasta ei tule turhaa tavaraa mukaan, on tärkeää tehdä kauppalista ja suunnitelma siitä, mitä ruokia syödään seuraavien päivien aikana. Jos rupeat kaupassa miettimään, mitä haluat kokata, tulee helposti ostettua turhaa ja oleellista jää pois.
2. Osta useamman päivän ruuat kerralla
Ennen kävin kaupassa päivittäin. Kävin meidän lähi Alepassa, enkä koskaan suunnitellut etukäteen, mitä aioin ostaa. Tämä johti siihen, että kauppalaskut olivat aina 18-25 euroa. Nykyään käyn isommassa kaupassa kaksi kertaa viikossa kauppalistan kera, jolloin kauppalaskulle tulee hintaa parhaimmillaan vain 10 euroa / päivä. Säästyy rahaa ja aikaa. Kun ostaa isomman satsin kerralla, suunnitelmallisuus on tärkeä osa, koska ei ole järkeä ostaa niin paljon ruokaa, että lopulta osa ehtii pilaantua.
3. Välipalat tulevat kalliiksi
Valmista ruokaa isompia satseja kerralla ja vältä turhien välipalojen ostamista. Varsinkin jos perheessä on esimerkiksi kouluikäisiä lapsia, kannattaa yrittää pitää huolta, että jääkaapissa olisi kunnon ruokaa lasten tullessa kotiin. Välipalat eli jugurtit, leivät, leikkeleet ynnä muut maksavat helposti enemmän kuin lautasellinen lämmintä ruokaa.
4. Hyödynnä ruokahävikki: jopa 90 %:n alennukset
Tiesitkö, että on sivustoja, jotka myyvät ruokaa jopa 90 prosentin alennuksella? Nämä sivustot myyvät ruokaa, joka muuten päätyisi ruokahävikiksi. Sen lisäksi että säästät rahaa, säästät myös luontoa. Myytävien tuotteiden eräpäivät lähenevät, joten ne ovat siksi hyvässä alennuksessa, tai saattaa olla, että pakkaus on vaihtunut, eikä tuote ole siksi enää myyntikelpoinen.
Tässä pari sivustoa, joilta löydät esimerkiksi ruokaa edullisesti. Matsmart-sivustolta löydät kaikkea ruuasta hygieniatuotteisiin ja siivousaineisiin. Matsmart toimittaa tuotteita kaikkiin Postin toimipisteisiin. Toinen sivusto, joka myös myy hävikkiruokaa edullisesti, on Fiksuruoka. Fiksuruoka toimittaa Postin lisäksi kotiovelle asti, tai tilauksen voi myös noutaa Turun toimipisteeltä.
5. Seuraa inspiroivia some-kanavia
Hassu, mutta minun kohdallani toiminut vinkki on, seuraa somessa sellaisia vaikuttajia, joilta saat inspiraatiota edulliseen ja helppoon kotiruokaan. Minulla tämä on toiminut loistavasti, koska saan hyviä ja inspiroivia vinkkejä ruuanlaittoon. Usein tällaisilta tileiltä saa myös hyviä vinkkejä, miten valmistella ruokia etukäteen, miten muodostaa kauppalista ja miten hyödyntää jääkaapin jämät
Instagram-tileistä ehdoton lempparini on @emilikumpuniemi. Häneltä saa käytännönläheisiä vinkkejä arkiruokailuun, ja tykkään hänen näkemyksestään, että terveellinen ruokailu ei ole kallista tai hankalaa
Vinkin @pyttipojat instagram-tilistä sain yhdeltä tuttavalta, ja vaikutti kyllä lupaavalta. Kuulemma edullisia ruokia selkeillä ohjeilla. Menee itsellä seurantaan!
Sain myös suosituksen Yhteishyvän-nettisivuista ja heidän ruokaohjeistaan ”Helpot ja nopeat arjen pelastajat” luki sivuilla.
Käy kaupassa fiksusti, mutta älä omasta hyvinvoinnista tinkien
En kannata jokaisen euron laskemista kauppalaskua pienentääkseen, ellei siihen ole taloudellista pakkoa. Elämässä täytyy olla muutakin sisältöä kuin jatkuva hintojen vertailu, kuittien plärääminen ja kulujen miettiminen.
Voisin sanoa vinkiksi, että vertaile samojen tuotteiden hintoja, mutta se lienee aika itsestäänselvää. Itse panostan luomuun ja kotimaiseen, eli minulle ei ole tärkeintä ostaa halvinta. Sen sijaan ostan laatua ja hyvinvointia. Jos raha on kuitenkin jostain syystä todella tiukassa, voi olla hetkellisesti tarpeen ostaa sitä edullisinta vaihtoehtoa.
Kannattaa miettiä, mitkä ovat niitä oman ravitsemuksen kulmakiviä ja mikä on itselle tärkeää. Ravitsemus on tärkeä osa meidän hyvinvointiamme, joten ei ole järkeä tinkiä tästä osa-alueesta sen takia, että saat sijoitettua kuukaudessa enemmän. Et tee niillä sijoituksilla mitään, jos kuolet tukkiutuneisiin verisuoniin.
Haluan myös painottaa, ettei ole tarpeen myöskään heittää rahaa hukkaan ostamalla turhaa ruokaa. Tämän takia halusin kirjoittaa vinkeistä, joilla voi pienentää kauppalaskua laadusta tinkimättä Toivottavasti vinkeistä oli hyötyä ja alat kiinnittämään huomiota kaupassa käyntiin, varsinkin jos ruokaa tulee heitettyä roskiin. Tämän liikakulutuksen aikakautena on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei ruokaa heitetä pois.
Johanna