Rahamedia

View Original

Kasvussa blogi: Vuoden 2020 luetuimmat postaukset

Kasvussa-blogi täytti kaksi vuotta! Blogin kirjoittaminen on ollut tosi mukava harrastus. Blogin kirjoittamiseen on itselleni kaksi motivaattoria: blogi tarjoaa mahdollisuuden reflektoida lukemaansa ja oppimaansa sekä samalla syventää omaa osaamista asuntosijoittajana. Samalla saan jakaa kokemuksiani ja opittuja asioita muillekin, jotta jokaisen ei tarvitse “keksiä pyörää uudelleen”.

Vuonna 2020 kirjoitin yhteensä 19 blogitekstiä, joista suurin osa käsitteli tavalla tai toisella asuntosijoittamista. Viisi ampaisi ehdottomiksi suosikeiksi lukukerroiltaan. Tässäpä siis lyhyt kertaus viidestä suosituimmasta tekstistä!

1. MIKSI VAIN YKSI KOLMESTA ASUNTOSIJOITTAJAKSI HAIKAILEVASTA ONNISTUU?

Vuoden 2020 ykkönen käsittelee niitä uskomuksia ja syitä, jotka jarruttavat monia asuntosijoittamisen aloittamisessa. Yhä useammat ovat kiinnostuneita asuntosijoittamisesta, mutta vain harva saa saa aikaiseksi tehdä asialle mitään. Itseasiassa, koko aloittaminen saattaa tuntua pelottavalta hypyltä tuntemattomaan. Voi olla, että lähipiiri kokee sijoitushaaveesi haihatteluna, eivätkä he kannusta etenemään asiassa. Toisaalta raha tuntuu esteeltä, koska sijoitusasunnon hankinta vaatii omaa alkuinvestointia, jota tällä hetkellä ei välttämättä ole. Aikaakaan ei olisi työn ja perhe-elämän ohella. Lopulta moni ajattelee, että asuntosijoittamiselle tuntuu olevan niin paljon esteitä, että on helpompi vain jättää asia sikseen.

Olen tavannut viime vuosien aikana kymmeniä asuntosijoittajaksi haikailevia ihmisiä esimerkiksi asuntosijoittamista koskevissa valmennuksissa ja verkostoitumistapahtumissa. Valitettavasti, näistä ihmisistä arvioni mukaan vain noin kolmasosa on oikeasti lähtenyt toteuttamaan haavettaan asuntosijoittajana. Miksi siis niin monet ihmiset jättävät haaveensa toteuttamatta? Kysymyksessä ei ole tiedon tai osaamisen puuttuminen, koska yhtä lailla he ovat olleet valmennuksissa mukana, kiinnostuneena kuunnellen. Kysymyksessä ei ole ollut kiinnostuksen puute: yhtä lailla nämä ihmiset ovat päätyneet asuntosijoittamista käsitteleville kursseille ymmärrettyään, että vaurastuminen olisi järkevää.

Miksi kuitenkin kaksi kolmesta lopettaa, ennen kuin ovat edes aloittaneet? Tässä blogitekstissä analysoin mahdollisia syitä siihen, miksi vain niin harva lopulta toteuttaa haaveensa.

https://rahamedia.fi/miksi-vain-yksi-kolmesta-asuntosijoittajaksi-haikailevasta-onnistuu/

2. WHAT IS YOUR NET WORTH? NETTOVARALLISUUS PALJASTAA, OLETKO AJATTELUTAVALTASI KULUTTAJA VAI SIJOITTAJA

Kakkossijalle päässyt blogiartikkeli sai ehdottomasti eniten kommentteja ja kiitosta blogini lukijoilta vuonna 2020. “Nettovarallisuus”-termi oli varsin monelle vielä tuntematon. Usein termistä tulee mieleen amerikkalainen kulttuuri, jossa usein nostetaan esiin ihmisen omaisuuden arvioitu määrä. Meistä suomalaisista nettovarallisuuden laskeminen saattaa tuntua kovin kylmältä ja turhaltakin: Miksi minun pitäisi moisesta välittää? Eikö ole tarpeeksi, että olen työssä ja pystyn maksamaan laskuni ja elämäni? Ja eikös Suomen sosiaalijärjestelmä vähintäänkin pidä minusta huolta, jos jotain sattuu?

Nettovarallisuuden laskeminen on kuitenkin oivallinen työkalu oman talouden rehelliseen tarkasteluun. Se paljastaa, mikä taloutesi tilanne oikeasti on ja onko sinulla kuluttajanvai sijoittajan ajattelutapa.

Mikä on näiden kahden ajattelutavan ero? Tarkastelin asiaa kahden esimerkin valossa: Kalle Kuluttaja ja Sari Sijoittaja. Tekstin luettuasi huomaat, että suuret tulot eivät suoraan tarkoita vaurastumista, vaan ihmisen on tehtävä itse aktiivisia valintoja kulutustottumuksiin ja siihen, mihin rahansa käyttää.

https://rahamedia.fi/nettovarallisuuden-laskeminen/

3. KYMMENEN ASUNTOSIJOITTAMISEN STRATEGIAA

Kolmannelle sijalle pääsi teksti, joka käsitteli asuntosijoittamisen strategioita. Asuntosijoittamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan strategioita on monenlaisia. Se, mikä asuntosijoittamisen strategia sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Esimerkiksi käytettävissä olevilla resursseilla (aika, raha, osaaminen) ja halutulla sijoitusalueella on suuri merkitys siihen, mikä strategia on kullekin sijoittajalle tai sijoituskohteelle toimiva.

Tässä kirjoituksessa kävin läpi yleiset asuntosijoittamisen strategiat. Jaoin nämä strategiat karkeasti kahteen kategoriaan: vuokratuottoon sekä arvonnousuun keskittyviin strategioihin.

https://rahamedia.fi/asuntosijoittamisen-strategiat/

4. NÄKEMIIN RAKAS LONTOO!

Jos olet ollut Kasvussa-blogin lukija jo pidempään, olet ehkä huomannut, että muutoksen tuulet puhalsivat vuonna 2020 elämässäni.

Reilun kolmen vuoden Englannissa asumisen jälkeen päätimme puolisoni kanssa pakata tavaramme ja muuttaa takaisin Suomeen, Helsinkiin. Syitä Suomeen paluuseen on monia. Ensinnäkin sain Suomesta hienon työtarjouksen, johon päätin tarttua. Sain mielenkiintoisen työhaasteen yrityksestä, jota olen ihaillut pitkään heidän kulttuurinsa ja erinomaisen työantajaimagonsa ansiosta. Lisäksi halusimme olla lähempänä Suomessa asuvia läheisiämme, joiden läsnäoloa kolmen vuoden aikana olemme kaivanneet suuresti. Brexitin myötä lisääntynyt vastakkainasettelu paikallisten ja EU-kansalaisten välillä myös vahvisti päätöstämme palata Suomeen. Lopulta myös Englannissa pahasti jyllännyt koronakriisi sai arvostamaan Suomen vahvaa terveydenhuoltoa, sosiaalijärjestelmää sekä luontoa (ja tilaa) entistäkin enemmän. Lisäksi aloin odottaa ensimmäistä lastani. En enää nähnyt Lontoota paikkana, jossa asuisin pitkällä tähtäimellä ja haluaisin kasvattaa lapseni. Suomi veti pidemmän korren!

Tässä tekstissä pohdin Lontoon vuosien merkitystä elämässäni ja kannustin muitakin aktiivisesti toteuttamaan haaveitaan.

https://rahamedia.fi/nakemiin-rakas-lontoo/

5. KORONAVIRUS: TULEEKO ASUNTOSIJOITTAJAN HUOLESTUA?

Kirjoittaessani tätä artikkelia maaliskuun 2020 alussa, osakemarkkinat olivat melkoisessa pudotuksessa koko maailmaa ravistelevan koronavirusepidemian vuoksi. Koronavirus on aiheuttanut monille yrityksille työvoimaan (ja työvoiman terveyteen) liittyviä haasteita sekä vaikeuksia tuotannossa ja tavarantoimituksessa. Samaan aikaan isoja ihmisryhmiä koskevat karanteenit ja matkustuskiellot laskevat kulutusta ja kysyntää yritysten tuotteille sekä palveluille. Ei siis mikään ihme, että nämä haasteet heijastuvat yritysten tuottonäkymiin ja sitä kautta myös ososakemarkkinoihin.

Tässä blogikirjoituksessa pohdiskelin koronaviruksen mahdollisia vaikutuksia asuntomarkkinoihin ja meihin asuntosijoittajiin. Huomioithan, että teksti on täysin omaa pohdintaani yksityisenä asuntosijoittajana, eikä tekstin tavoitteena ole tehdä ammattimaista markkina-analyysia tai antaa sijoitusvinkkejä tai -suosituksia. Pohdinnat ajoittuivat pandemian alkutaipaleelle. Enpä olisi silloin arvannut, kuinka pitkään tulisimme olemaan koronan kourissa ja kuinka valtavat vaikutukset pandemialla on ollut meihin kaikkiin. Ja kuinka vaikeaa on ollut ennustaa asuntomarkkinoiden käyttäytymistä pandemian aikana.

https://rahamedia.fi/koronavirus-tuleeko-asuntosijoittajan-huolestua/

Linkki: Tutustu kaikkiin Kasvussa-blogin artikkeleihin

Haluatko pysyä kartalla Kasvussa-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi  blogin Instagram-tilin tai Facebook-sivun seuraajaksi jo tänään! Muista myös seurata Rahamedian Instagramia, josta löytyy säännöllisesti uutta sisältöä vaurastumisesi tukemiseen.