Rahamedia

View Original

Itsekurilla vaurauteen – näin tulet epäonnistumaan

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="3.23.3"][et_pb_row _builder_version="3.23.3"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.23.3"][et_pb_text _builder_version="3.23.3"]

Jokainen on varmasti yrittänyt tehdä elämänsä aikana itsekurilla moniakin asioita. Itsekuri otetaan kehiin, kun halutaan laihduttaa ja syödä terveellisesti, kuntoilla enemmän tai esimerkiksi herätä aikaisemmin ilman. Minäkin olen yrittänyt kaikkia noita edellä olevia.

Lisäksi vanha minä yritti ennen myös säästää rahaa itsekurin voimin. Se ei toiminut. Itsekurilla olen myös yrittänyt nousta sängystä joka aamu klo 7, koska monissa kirjoissa kerrotaan menestyjien nousevan aikaisin jahtaamaan unelmiaan. Noh, olen päättänyt olla menestyjä, vaikka heräänkin aina vasta klo 8.30 ja talvisin vasta yhdeksän jälkeen 

Tarkoitukseni on nyt siis kertoa teille, miksi itsekurilla säästäminen ei toimi, jotta voit lopettaa saman tien, etkä enää hukkaa aikaasi kärvistellen.

Miksi itsekurista ei ole hyötyä taloudellisen muutoksen tekemiseen?

Itsekurilla voi suoriutua esimerkiksi pääsykokeisiin lukemisesta tai saada itsensä työpäivän jälkeen salille sohvalle lösähtämisen sijaan. Sen sijaan itsekuri ei sovi työkaluksi pysyviä ja isoja muutoksia tehdessä. Itsekuri auttaa sinut alkuun, mutta ei riitä pitämään yllä muutosta kovin kauaa.

Tämän takia esimerkiksi painonpudotusprojekteissa täytyy olla jokin motivoiva syy, miksi haluat tehdä muutoksen. Pelkkä itsekurilla laihduttaminen ei onnistu, koska jossain vaiheessa itsekuri loppuu ja sitten suklaata syödään kaksin käsin.

 

 

Itsekurilla säästäminen on epämotivoivaa pitkällä aikavälillä. Voit helposti muutaman kuukauden ajan laskea menojasi eurolleen, jos sinulla on esimerkiksi tavoite säästää johonkin ulkomaanreissuun. Pysyviin taloudellisiin muutoksiin itsekuri on huono työkalu.

Tämä sama pätee, jos haluat muuttaa taloudellista tilannettasi ja omaat tuhlailijan luonteen. Et saa shoppailua loppumaan vain sillä, että hoet itsellesi, että on pakko säästää. Silloin otat itsekurin käyttöön ja sen voimin kävelet kauppakeskuksen läpi ostamatta mitään. Kun olet tehnyt tätä tarpeeksi pitkään itsekuri lakkaa ja päädyt todennäköisesti vinguttamaan visaa.

Löydä motivoiva syy muutokseen

Puhun nyt kokemuksen rintaäänellä. Ennen kuin innostuin sijoittamisesta ja säästämisestä olin toivoton tuhlari. Yritin aika ajoin lopettaa tuhlailun ja ajattelin, että täytyy säästää.

Säästinkin aina aikani, kunnes keksin jonkin ”tärkeän” jutun (kuten makuuhuoneen uusi sisustus), johon säästetyt rahat piti käyttää. Sne jälkeen oli taas epäonnistunut olo ja säästämisen aloittaminen uudestaan tuntui aina yhtä turhalta. Vasta kun ymmärsin, miksi minun kannattaisi säästää tai oikeastaan sijoittaa, päässäni syttyi lamppu ja itsekurin sijaan peliin astui motivaatio.

Säästäminen ja rahojen hilloaminen tilillä ei ole koskaan motivoinut minua. Toki tykkään puskurin tuomasta turvasta, mutta enemmän minua motivoi sijoittaminen ja ymmärrys siitä, millaisia taloudellisia tuloksia voisin saada aikaan, kun shoppailun sijaan sijoittaisin.

Löydä siis syy, miksi haluat säästää ja sijoittaa. Onko syy, että haluat lopettaa rahasta stressaamisen, turvata eläkepäiväsi, auttaa taloudellisesti lapsiasi tai kasvattaa taloudellista itsevarmuutta? Syyn löytämisen lisäksi kannattaa myös pohtia, miksi tuhlailee eikä hallitse rahankäyttöä. Kun ymmärtää syyn toiminnan taustalla, on muutoksen tekeminen helpompaa.

Miten löytää motivaatio?

Miten sitten löytää motivaatio säästämiseen ja sijoittamiseen? Mun vinkkejä on, että tee matka omaan elämääsi. Kirjoita ylös, miksi käyttäydyt rahan kanssa niin kuin käyttäydyt. Oletko oppinut ehkä lapsuudessasi tai nuoruudessasi huonoja tapoja ja tiedostamatta toimit niiden mukaan? Shoppailetko huonoon oloon? Miksi materia tai rahan tuhlaaminen tuottaa sinulle hyvää oloa?

Kun olet pohtinut syitä toiminnan taustalla, mieti miltä tuntutisi olla taloudellisesti vapaa. Tai mieti miltä tuntuisi, kun säästössä olisi 10 000 euroa, eikä rahasta tarvitsisi stressata. Fiilis on aika paljon parempi kuin se, että joka kuukausi ihmettelee, minne se palkka taas hävisi.

Käy Nordnetin sivuilla kokeilemassa ”sijoituslaskuriin” eri summia, ja huomaat, miten sijoituksille voi saada mukavaa tuottoa pitkällä aikavälillä. Kuulin muutamia vuosia taaksepäin Varapuun Taitavaksi rahan kanssa -valmennuksessa esimerkin sijoittamisesta, joka on inspiroinut minua tähän päivään.

Sijoittamalla 300 euroa kuukaudessa 35 vuoden ajan, saaden sille 10 % vuosituoton, sinulla on miljoona euroa kasassa. Esimerkissä ei ole huomioitu verotusta.

En ole vielä tähänkään päivään mennessä pystynyt sijoittamaan 300 euroa joka kuukausi, ja voi olla, että miljoona jää saamatta. Uskon kuitenkin, että vaikka sijoitukset tuottaisivat mulle vain 600 000 euroa eläkeikään mennessä, en kuitenkaan kadu, että aloitin  Sellaista summaa on kuitenkin aika haastava saada kasaan pelkällä säästämisellä.

Tämä on motivoinut minua jättämään turhia vaatteita ostamatta enkä enää haaveile jatkuvasti kodin uudesta sisustuksesta. Edelleen pidän esteettisistä asioista ja rakastan yli kaiken matkustamista. En siis ole muuttunut pihiksi, vaan olen löytänyt balanssin elämästä nauttimisen ja fiksun rahankäytön väliltä.

Jos sinustakin tuntuu, että säästämisen sijaan voisit motivoitua sijoittamisesta, käy lukaisemassa postaukseni, jossa kerron vinkkini, miten pääset alkuun sijoittamisessa. Muista: itsekuri voi auttaa sinut alkuun, mutta jotta saat aikaan pysyvän muutoksen, tarvitset motivoivan syyn muutokselle.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]