Rahamedia

View Original

Henkilökohtaisen talouden tilinpäätös ja tavoitteet tulevalle vuodelle

Näin vuoden vaihteessa on hyvä hetki pysähtyä miettimään, miten kulunut vuosi on mennyt ja kirjaamaan ylös tavoitteet ensi vuodelle. Missä haluan taloudellisen tilani olevan 31.12.2020 Tänä vuonna pyhäpäiviä kertyy ruhtinaallisesti, joten minä ainakin aion varata osan ajasta oman talouden suunnitteluun.

Suunnittelun lisäksi on tärkeää tarkastella myös mennyttä, sitä miten olet vuoden aikana edistynyt? Miten taloudellinen tilanne on kehittynyt kuluneen vuoden aikana? Usein käy niin, että kun ei pysähdytä miettimään mihin on tultu, ei huomata ollenkaan omaa edistymistä. Silloin voi tulla tunne, että mikään ei ole muuttunut vaikka todellisuudessa kun asiaa vähän pohtii, on moni asia elämän eri osa-alueilla mennyt eteenpäin.

Kun mietin omaa vuotta 2019 huomaan, että taloudellinen tilanne on kehittynyt positiivisesti mutta niin on myös moni muu asia elämässä. Jollain pienelläkin muutoksella saattaa olla valtava vaikutus! Esimerkiksi minä päätin viime maaliskuussa, että en hoe itselleni (enkä muille) sitä, kuinka kiire minulla on. Minulla voi olla paljon tekemistä, mutta kiireen hokeminen ei auta vaan päinvastoin saa aikaan epämiellyttäviä tunteita. Tämä yksi, pieni muutos on vaikuttanut elämääni todella positiivisesti. Onko sinulla jotain vastaavia asioita, joita hetkeksi pysähtymällä löydät ja voit juhlia?

Aloita siitä, että mietit tulevan vuoden pääpiirteet

Onko sinulla tiedossa isompia tapahtumia, matkoja tms. joihin on hyvä varautua taloudellisesti heti alkuvuodesta? Haluatko, että vuoden loppuun mennessä olet sijoittanut X-summan rahaa, saanut puskurin kasaan tai maksanut velat pois? Kirjaa tavoitteet ylös, koska suunnitelma sinne pääsemiseksi on helpompi tehdä, kun tavoite on selkeästi ylhäällä.

Budjetoi

Jos et vielä ole budjetoinut ja suunnitellut talouttasi, nyt on hyvä aika tehdä se. Katso vinkit aiemmasta kirjoituksestani! Kun olet budjetoinut koko vuoden kulut, avaa ainakin yksi erillinen tili, jonne teet automaattisiirron palkkapäivälle. Näin kerrytät laskuja varten kuukausittain tasaisesti rahaa, ja taloutesi soljuu tasaisesti kuukaudesta toiseen eteenpäin.

Määritä tavoite

Hyvä tavoite on sellainen, että se on mahdollista saavuttaa. Hyvä tavoite on myös mitattavissa! "Haluan olla joulukuussa varakkaampi kuin nyt" on vähän huono tavoite epämääräisyytensä takia. Mistä tiedät, että olet päässyt tavoitteeseesi?

Jos tavoitteesi on, että olet sijoittanut tulevan vuoden aikana 2000 € enemmän kuin nyt, jaa summa 12 kuukaudelle ja tee automaattinen siirto joka kuukauden palkkapäivälle. Fanitan tosi paljon verkkopankin automaattisia rahasiirtoja! Kun sen kerran laittaa kuntoon, ei talouden hoito vaadi juurikaan ponnisteluja. Vaurastut vähän niinkuin automaattisesti.

Seuraa edistymistäsi

Seurantaa ei kannata väheksyä. Vai kuinka moni on tehnyt uuden vuoden lupauksen ja unohtanut sen viimeistään tammikuun lopussa? Minä ainakin, monta kertaa.

Minkä tahansa tavoitteen asettamisessa on tärkeää seurata sen toteutumista. Laita kalenteriin ensimmäinen merkintä maaliskuun loppuun, jolloin seuraat, oletko pysynyt tavoitteessasi? Jos et, mitä voit tehdä asialle? Keväällä on vielä helppo tehdä muutoksia, jotka ei kirpaise niin pahasti. Seuraa vähintään neljännesvuosittain tilannetta. Näin pääset varmemmin haluamaasi lopputulokseen!

Juhli

Muista, että vaurastumisen matkasta kuuluu nauttia. Kun saavutat jonkin pienenkin stepin, muista juhlia! Saavutuksista saa ja kuuluu olla ylpeä.

-Essi