Rahamedia

View Original

Budjetointia ilman pihistelyä

Budjetoinnin opettelu on avain oman talouden hallintaan. Oman talouden hallinta on puolestaan edellytys vaurastumiselle. Kun vajaa viisi vuotta sitten koin herätyksen oman talouteni suhteen ja päätin muuttaa tulevaisuuteni suunnan, ensimmäinen asia oli budjetoinnin opettelu.

En ole luonteeltani pihi. Käytän rahaa omaan hyvinvointiini ja rakastan muun muassa matkustamista. En saa kiksejä alennustuotteiden löytämisestä tai muutaman euron säästämisestä. Olen se tyyppi, joka ei jaksa odottaa bussia 20 minuuttia, vaan sen sijaan maksan mielummin 15 euroa enemmän ja otan taksin.

Ymmärrän, että kaikilla ei ole mahdollisuus valita taksia bussin sijaan, ja jollain ei välttämättä ole tällä hetkellä varaa edes siihen bussilippuun, vaan on käveltävä. Jokaisen taloudellinen tilanne on erilainen, joten budjetointivinkkejä on mahdoton kirjoittaa niin, että ne sopisivat kaikille kaikkiin tilanteisiin. Tämä kirjoitus on sinulle, joka haluat vaurastua ilman pihistelyä tai marttojen säästövinkkejä (joissa ei ole mitään pahaa), ja taloudellinen tilanteesi antaa sinulle siihen mahdollisuuden.

Löydä syy talouden muutokselle

Ennen kuin edes yrität tehdä muutosta taloudessasi, mieti miksi haluat ottaa oman taloutesi hallintaan. Mikä on se syy, miksi pistäisit rahaa säästöön ja sijoituksiin, sen sijaan, että tuhlaisit ne kivoihin vaatteisiin, kuten olet aikaisemmin tehnyt. Mikä on syy siihen, miksi et ole ennen muutoksessa onnistunut?

Mieti omia lapsuuden ja nuoruuden kokemuksia rahaan liittyen: miten sinulle on puhuttu rahasta sekä millaista mallia olet saanut. Usein lapsuuden ja nuoruuden pohtiminen auttaa oivaltamaan syitä omalle käytökselle. Vasta kun ymmärrät, miksi olet tähän asti käyttänyt rahaa tuhlaillen ja vältellyt raha-asioiden pohtimista, on muutoksen tekeminen helpompaa ja pysyvämpää.

Budjetointi
Muuta rahauskomuksesi ja vaurastu!

Kun sinulla on selkeä syy siihen, miksi haluat saada muutoksen aikaan, on aika aloittaa muutos. Seuraavaksi kerron, miten itse budjetoin ilman, että koen pihisteleväni tai jääväni mistään paitsi. Elämä on itseasiassa paljon kivempaa, kun oman talouden saa hallintaan, sen sijaan, että raha hallitsee sinua.

Budjetin tekeminen

Budjetin tekemiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Omalla kohdallani kuitenkin seuraavat asiat ovat olleet oleellisia tekijöitä onnistuneen budjetin luomisessa:

  • Budjetti ei saa olla liian tiukka, vaan tarvitaan riittävästi pelivaraa. Varsinkin alussa on tärkeää saada onnistumisen tunteita.
  • Budjetissa pitää olla riittävästi rahaa myös elämästä nauttimiseen eli niin sanottu tuhlausraha.
  • Budjetin pitää olla ylijäämäinen eli säästämiselle ja/tai sijoittamiselle on varattava tietty osuus.

Itse en todellakaan jaksa laskea budjettia euron tarkkuudella, koska sellainen aiheuttaisi harmaita hiuksia. En siis esimerkiksi sijoita 237 euroa, vaan pyöristän sen 250 euroon jos mahdollista, tai mikäli budjetista tulee liian tiukka, niin sitten vaikka 220 euroon. Joku muu voi saada kiksejä eurojen tarkasta pyörittelystä, mutta koska itse olen suurpiirteinen luonne, minulle sellainen ei sovi.

Budjetissa on oltava tietty osuus tuhlailulle, koska haluan nauttia elämästä samalla kun vaurastun. Minun tuhlausbudjettini on noin 10-15 prosenttia nettotuloistani. Sijoittamiseen ja säästämiseen on lisäksi aina budjetoitava tietty osa. Jos ajattelet säästäväsi kuukauden lopussa sen verran, kun rahaa jää kaikkien muiden menojen jälkeen, et tule koskaan vaurastumaan.

Sijoituksiin ja säästöön on laitettava rahaa heti kun palkka tulee. Vasta sen jälkeen tuhlataan. Suurin virhe omassa ajattelussani oli ennen se, että säästän ja sijoitan "sitten kun jää rahaa". Kas kummaa — rahaa ei koskaan jäänyt yli, vaan tuhlasin kaikki rahat seuraavaan palkkaan mennessä, joskus vähän jopa yli. Näin syntyi ajatus, ettei minulla ole varaa sijoittaa. Todellisuudessa minulla oli, en vain ollut budjetoinut sijoittamista menoihini.

Suurpiirteisen ihmisen "säästövinkit"

Halusin koota oman listani parhaista säästövinkeistä arkeen. Kuten olen jo aikaisemmin todennut, olen melko suurpiirteinen ihminen. Siksi nämä vinkit eivät toimi, mikäli haluat puristaa tiukkaa budjettia vielä tiukemmaksi. Nämä vinkit sopivat muille suurpiirteisille ihmisille, jotka kaipaavat yksinkertaisia ja toimivia vinkkejä, joilla säästää euroja "huomaamatta".

  1. Kerralla isot ruokaostokset sekä kauppakassin suunnittelu. Tämä on klassinen vinkki, mutta toimii! Keskitä ostokset isoihin ruokakauppohin. Itse suosin Prisman Kauppakassi -palvelua. Säästyy rahaa ja aikaa, kun joku kerää ostokset puolestasi. Lisäksi netistä tilattaessa on helppo suunnitella ostokset, hintavertailu on helppoa eikä tule sorruttua heräteostoksiin.
  2. Kilpailuta kaikki vakuutukset kerran vuodessa. Tästä voi tulla melkoinenkin säästö, toki riippuen, millaisessa taloudessa elää. Mutta näin yhden auton, talon ja kahden koiran omistajana, voi vakuutuksissa säästää helposti useita satoja euroja vuodessa.
  3. Lopeta kerralla kaikki suoratoistapalvelut ja muut kuukausimaksulliset palvelut. Huomaat hyvin nopeasti, mitä palveluita oikeesti kaipaat ja käytät, ja sitten ota vain ne takaisin käyttöön.
  4. Poista itsesi verkkokauppojen sähköpostilistoilta ja laita postilaatikkoon "ei mainoksia" tarra.
  5. Lopeta somessa sellaisten tilien seuraaminen, jotka saavat sinut haluamaan koko ajan uusia tavaroita sekä luovat tunnetta, että oma elämä on jotenkin "köyhää". Some luo helposti mielikuvan, kuinka elämä on pelkkää matkustamista, shamppanjaa, kodin sisustamista, kashmir-oloasuja ja Tesloja. Kun lopetat vertailun muiden elämään, voit keskittyä elämässä oikeasti oleellisiin asioihin ja samalla säästät rahaa, kun jatkuvat ostohimot laantuvat.
  6. Tuhlausbudjetti käteisenä. Hieman huono vinkki näin korona-aikaan, mutta tämä oli mulle tosi tärkeä asia budjetoinnin alussa. Käteinen on niin paljon konkreettisempaa, ja pysyin tuhlailustani paremmin kartalla, kun kuukauden tuhlausbudjetti oli siinä silmieni edessä.
  7. Avaa oma tili laskuille. Siirrä laskutilille kerran kuussa sama summa. Näin sinne kertyy esimerkiksi kesällä enemmän rahaa talven isoja sähkölaskuja varten, eivätkä vakuutusmaksut pääse "yllättämään", kun sille on valmiiksi budjetoitu raha. Tämä vaatii sen, että istut kerran alas ja lasket vuositasolla menosi (sähkö, vesi, vakuutukset jne.) ja jaat kulut 12 kuukaudelle.
  8. Ruokamenoille oma tili. Mieti tuloihisi nähden sopiva budjetti, ja siirrä sen verran rahaa ruokatilille. Näin pysyt paremmin kärryillä paljon ruokaan on mennyt rahaa, etkä ylitä budjettia.

Näillä ohjeilla olen saanut oman talouteni ylijäämäiseksi, ja ennen kaikkea sen pyörimään mahdollisimman vaivattomasti ilman rahastressiä. Tuloni ovat vaihdelleet paljon viimeisen neljän vuoden aikana, joten tilanteen mukaan olen muuttanut säästöön ja sijoituksiin menevää summaa sekä tuhlausbudjettiani.

Niin kauan kuin minulla on varaa "tuhlata" elämyksiin ja uusiin tavaroihin, minulla on myös varaa sijoittaa. Vaikka tuloni ovat välillä olleet todella pienet, sijoittamista en ole lopettanut kertaakaan sen jälkeen, kun aloitin sen vajaa neljä vuotta sitten. Se on nykyään yhtä pysyvä osa budjettiani, kuin lainanmaksu tai ruuan ostaminen.

Mikä on sinun paras säästövinkki, jonka haluaisit jakaa muille?

  • Johanna