Rahamedia

View Original

Asuntosijoittaja ja vastuullisuus

Jopa puolet maapallon luonnonvaroista käytetään rakennuksissa ja rakentamisessa*. Tämä on seikka, jota esimerkiksi uudiskohdesijoittajan on turha pakoilla: uuden asunnon ostaminen ei ole järin vastuullista. Silti teen sitä itsekin. Haluaisin nähdä uudisrakentamisessa enemmän kiertotaloutta ja kestäviä ratkaisuja rakennuttajan toimesta. On hullua, jos vastuullisuus sälytetään kokonaan asunnon ostajalle.

Tässä blogikirjoituksessa listaan muutamia ajatuksiani vastuullisuudesta nimenomaan vanhojen asuntojen näkökulmasta. Meidän sijoitusstrategiamme keskittyy 50-luvun asuntojen remontointiin ja vuokraamiseen. Vanhan asunnon remontoiminen tiptop-kuntoon on itsessään jo ekoteko. Asiaa pyöriteltyäni huomasin, että vastuullisia valintoja voi tehdä yllättävän monessa kohtaa.

Remonttitarvikkeita second handina

Kierrätetyn hyödyntäminen remontoinnissa on meille jo peruskauraa. Remonttimme muotoutuvat siis sen mukaan, millaisia tarvikkeita, materiaaleja ja kalusteita löydän second handina. Esimerkiksi viimeisimmän remonttimme parketti, eteisen lattialaatat ja kaikki seinämaalit löytyivät ilmaiseksi. Myös kaikki kalusteet sohvasängyn patjoja lukuun ottamatta löytyivät kierrätettyinä.

Lue täältä blogikirjoitukseni parketin kierrättämisestä.

Remonttijätteen oikeanlainen kierrätys on tärkeää. Vastuullisuutta on viedä kosteutta ottanut kasarikaappi jäteasemalle – ei antaa sitä eteenpäin tai jättää taloyhtiön varastoihin lojumaan.

Pyrin valitsemaan niin ympäristön kuin käyttäjänkin kannalta kestäviä materiaaleja. Voisi ajatella, että yksittäisen asunnon ratkaisut ovat vain pisara meressä (ja näinhän se onkin), mutta haluan silti omilla valinnoillani edistää vastuullisuutta. Pieniä energiaratkaisujakin pystyy remontoimalla tekemään: tuoreimmassa remontissamme asennamme esimerkiksi eristävän askeläänieristeen, jolla saamme parannettua kyseisen asunnon energiatehokkuutta. Myös eteisen väliovien paikalleen jättäminen on osaltani ekoteko. Lämpöeristeen lisäksi se toimii äänieristeenä.

Hallituksessa pääsee oikeasti vaikuttamaan

Olen viiden yhtiön hallituksessa ja koen, että hallituksessa pystyy oikeasti vaikuttamaan koko yhtiön vastuullisuuteen. Esimerkiksi rappuun asennetut, liiketunnistimella syttyvät ledit ovat aiheuttaneet jo kahdessa yhtiössä merkittävän energiansäästön. Investointi myös lisää asumisviihtyvyyttä.

Helppoja tapoja ovat myös esimerkiksi kiinteistösähkön vaihtaminen fossiilittomaan. Toimenpiteiden ei tarvitse olla valtavia energiaremontteja. Esimerkkinä yhteen taloon suunnitelmissa olevat raitisilmaventtiilit. Näyttää siltä, että huonon ilmanvaihdon vuoksi asukkaat pitävät tuuletusikkunoita auki pakkasellakin. Tarvitaan siis ikkunoihin asennettavat tuloilmaventtiilit koko taloon!

Vastullisuutta ovat mielestäni myös teot, jotka mahdollistavat asukkaille ekologisen elämäntavan. Kunnollisten, runkolukittavien pyörätelineiden asentaminen yhtiöön on ekoteko, sähköauton latauspisteistä puhumattakaan.

Yhteisten tilojen tyhjäkäyttö ei ole kestävää. Tällaiset tilat pitäisi saada asukkaiden käyttöön ja mielellään vieläpä palvelemaan kestävyyttä. Voisiko tiloihin järjestää kierrätyspisteen tai verstaan? Siisti, toimiva pesutupa on myös mielestäni kestävää ajattelua, samoin kuin jäteaseman optimointi siten, että asukkaat voivat kierrättää helposti.

Kaiken takana ovat arvot

Vastuullisuusajatteluun kuuluu materiaalien elinkaariajattelu. Haluaisin ajatella, että edistän kestävää asumista suunnittelemalla remontit talon aikakauden tyyliin sopiviksi. Näin remontit eivät ”vanhene” muutamassa vuodessa. Sanomattakin on selvää, että tämä ajattelumalli säästää myös rahaa.

Seuraavassa remontissa haluan panostaa myös keittiön kierrätyspisteen rakentamiseen. Kyse on tietysti vuokralaisen elämän helpottamisesta mutta myös siitä, että toivon, että jaamme tulevan vuokralaiseni samat, kestävät arvot. Tule seuraamaan Instagram-tililleni, kuinka remontti etenee!

*lähde: Ympäristöministeriö