Olen saanut kyselyjä blogin lukijoilta siitä, miten asuntosijoittaminen Suomessa onnistuu, vaikka asumme ja työskentelemme täyspäiväisesti Lontoossa. Avaan tässä blogikirjoituksessani sitä, miten kasvatamme ja hoidamme kasvavaa asuntoportfoliotamme sekä vuokralaisiamme etänä.

Verkoston voima sijoitusasuntojen valitsemisessa

five man standing bowling balls
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Olemme asuntojen määrässä vielä tällä hetkellä suhteellisen helposti hallittavalla tasolla ja olemme keskittäneet asunnot kolmeen eri kaupunkiin. Jokaisessa kaupungissa meillä on olemassa olevaa verkostoa.

Teemme asuntojen etsinnän itse hyödyntäen netin asuntohaku- ja vahtipalveluja (esim. Oikotie). Kun löydämme kiinnostavan kohteen, joka vastaa kriteereihimme, pyydämme toki verkostoiltamme apua asuntonäyttöihin. Esimerkiksi asuntonäytöissä olemme pystyneet hyödyntämään verkostomme voimaa; sukulaiset, ystävät ja tuttavat ovat auttaneet meitä asuntonäytöissä. Olemme maksaneet heille pientä vaivanpalkkaa ja tähän mennessä he ovat auttaneet meitä mielellään.

Olemme lisäksi ehtineet kasvattaa tiiviitä yhteyksiä muutamiin välittäjiin, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä ja joihin luotamme. He tuntevat hyvin asuntokriteerimme ja pystyvät vinkkaamaan niistä asunnoista, jotka ovat juuri tulossa markkinoille ja jotka sopivat raameihimme. Tällöin säästämme myös omaa aikaamme ja käytämme verkostomme apua vain kaikkein potentiaalisimpien kohteiden tarkistamiseen.

Asuntojen markkinointi ja vuokraaminen

midsection of man working
Photo by Tranmautritam on Pexels.com

Asuntojen vuokrailmoitukset, markkinoinnin ja vuokrasopimukset olemme hoitaneet itse etäältä. Olemme haastatelleet kandidaatit puhelimen tai skypen välityksellä. He ovat käyneet katsomassa asuntoa joko niin, että edellinen vuokralainen on näyttänyt asuntoa tai niin, että joku sukulaisistamme tai tuttavistamme on ollut paikalla. Joitakin kohteita olemme ostaneet valmiiksi vuokrattuina, jolloin vuokralaista ei ole tarvinnut etsiä.

Ainakaan vielä ei ole ollut mitään ongelmia löytää hyviä vuokralaisia. Kahden vuoden aikana meillä ei ole ollut yhtään tyhjää kuukautta. Vuokralaiset ovat maksaneet vuokransa ajallaan ja asuntojen lopputarkastuksissa ei ole ilmaantunut ongelmia. Teemme vuokralaisten kanssa toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, joissa ensimmäinen mahdollinen irtisanomisaika on 12 kuukauden päässä.

Sijoitusasunnon huoltotarpeet

man building architect joy
Photo by Pixabay on Pexels.com

Asuntojen huoltotarpeet olemme pystyneet hoitamaan etäältä varmistamalla, että taloyhtiön huoltomies on hoitanut heille kuuluvat kunnossapitovastuut. Jos kyseessä on ollut asia, josta osakkaana olemme olleet vastuussa, olemme ulkoistaneet huoltotoimenpiteen ulkopuoliselle ammattilaiselle. Toki näissä tilanteissa vuokralaiselta on vaadittu aktiivisuutta esimerkiksi sen varmistamisessa, että huoltomiehellä on ollut pääsy asuntoon korjaustoimenpiteiden ajaksi.

Lopputarkistuksen on hoitanut yleensä joku verkostomme jäsenistä, ellemme ole itse sattuneet olemaan matkoilla Suomessa. Olemme lisänneet vuokrasopimuksiin myös vaateen siivousalan ammattilaisen teettämästä loppusiivouksesta, jolla voimme varmistaa, että asunto jää vuokralaisen jäljiltä siistiin kuntoon.

Matkat asuntosijoitusalueille

finland flag photography
Photo by Baptiste Valthier on Pexels.com

Olemme asuntosijoittaneet kaupunkeihin, joissa meillä on syytä muutenkin vierailla muun muassa sukulaisten tai työn vuoksi. Esimerkiksi viime joulun aikaan hoidimme lopputarkistukset ja vuokralaisnäytöt erääseen sijoitusasuntoomme itse. Lisäksi viime vuonna ostimme muutamankin sellaisen kohteen, joissa olemme itse vierailleet Suomen matkojemme aikana asuntonäytöillä.

Ammattilaisten apua kaivataan jatkossa

Tähän asti olemme pystyneet sijoittamaan asuntoihin etänä suhteellisen sujuvasti. Vielä ei ole tullut tilannetta, että olisimme kokeneet vuokralaisten hallinnoinnin etäältä raskaaksi tai verkostomme olisi kyllästynyt meitä auttamaan. Portfolion kasvaessa joudumme kuitenkin arvioimaan asiaa uudelleen. Uskon, että vuokraamistoimenpiteiden ja vuokralaisten hallinnoinnin ulkoistus on edessä tämän vuoden aikana ainakin yhdessä sijoituskaupungeistamme, koska portfoliomme tulee jälleen kasvamaan uusilla asunnoilla. Kun ammattilaiset ottavat asian hoitaakseen, meidän ei tarvitse juoksuttaa sukulaisiamme ja tuttaviamme jatkossa enää niin usein.