Airbnb-majoittaminen voi olla oiva polku lisätuloihin hiukan yllättäen myös korona-aikana. Voit laittaa lähes minkä tahansa tilan tuottamaan vuokraamalla sitä vieraille, kun sille ei ole muuta käyttöä. Olipa kyseessä sitten oma koti, vierashuone, mökki tai vaikka puumaja.

Koronan vaikutuksesta Helsingissä Airbnb-kohteiden keskituotto on laskenut noin 20 %, mutta samaan aikaan toisaalla tehdään ennätystuloksia. Esimerkiksi Hangossa tienattiin Airbnb-vuokratuloja viime heinäkuussa keskimäärin ennätykselliset 3 501 €/kohde. (Lähde: Airdna 03/2020 & 10/2020.)

Jos nyt aloit innostua lisätulojen hankkimisesta Airbnb:n avulla, niin lue alta, miten välttää 3 yleisintä uuden Airbnb-majoittajan virhettä. Myös itse syyllistyin useampiin näistä aloittaessani, mutta onneksi sinä voit välttyä samalta lukemalla tämän blogin.

Virhe 1: Olla aloittamatta

Tämä pätee myös moneen muuhun asiaan elämässä.

Näin jälkiviisaana olisin aloittanut sijoittamisen, ostanut ensimmäisen asunnon, tehnyt elämänmuutoksen ja… (lista jatkuu loputtomiin) jo paljon aikaisemmin. Jos siis Airbnb-majoittaminen yhtään kiinnostaa, niin kokeile rohkeasti. 

Kokeilemisessa ei voi hirveästi hävitä, koska vaihtoehdot ovat joko:

a) Tykkäät majoittamisesta ja haluat jatkaa siitä. 

TAI 

b) Et tykkää majoittamisesta, joten lopetat sen. Huonoimmassakin tapauksessa olet vähintään oppinut jotain uutta.

Olen itse kokeillut Airbnb-majoittamista useilla eri tavoilla sekä omilla että muiden asunnoilla. Lähes yhtä monta kertaa olen myös lopettanut majoittamisen, kun se ei ole enää tuntunut kiinnostavalta.

Nykyään hyödynnän kokemuksiani asuntosijoittamisessa vuokraamalla kalustettuja sijoitusasuntoja.

Virhe 2: Aloittaa lukematta ensin perusasioita

Vaikka aloittaminen on tärkeää, niin pääset huomattavasti nopeammin ja helpommin liikkeelle, kun poimit vinkit muiden kokemuksista. 

Nykyään tietoa on saatavilla yllin kyllin myös Airbnb:n kaltaisista uusista ilmiöistä. Esimerkiksi blogeista (kuten tästä) ja uudesta Airbnb-kirjastani löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä.

Olen myös tehnyt ilmaisen Airbnb-majoittajan pikaoppaan, josta saa muutamassa minuutissa hyvän käsityksen Airbnb-majoittamiseen liittyvistä eri asioista. 

Älä kuitenkaan jää infoähkyn vangitsi. Tietoa tosiaan löytyy nykyään enemmän kuin tarpeeksi. 

Perustiedot saatuasi paras tapa sisäistää ja soveltaa oppimaasi on käytännön tekeminen eli aloittaminen.

Virhe 3: Pitää Airbnb:tä ilmaisena lounaana

Airbnb-tuottoja katsoessa (varsinkin korkean sesonkin aikaan) tulee helposti mieleen, että nyt on hyvät rahat tiedossa – äkkiä hommiin! Homma ei kuitenkaan ole ihan niin suoraviivaista…

Airbnb-vuokrauksessa on paljon kyseiselle toiminnalle ominaisia piirteitä, jotka työllistävät ennen vieraiden saapumista, majoittumisen aikana ja vieraiden lähdön jälkeen. Lisäksi mahdollisten yllätysten tai kysymysten varalta vuokranantajan on hyvä olla vähintäänkin puhelimen päässä kohtuullisella varoitusajalla.

“Ilmaista lounasta” ei ole valitettavasti tässäkään tapauksessa tarjolla. Hyvään (tai jopa erinomaiseen) tuottoon on kuitenkin mahdollista päästä, mutta se vaatii työtä. 

Airbnb-majoittajan bonus-vinkki

Oheisen kolmen kohdan kohdan lisäksi olen oppinut käytännössä yhden erittäin tärkeän huomion kantapään kautta.

Älä ajattele vierasta pelkkänä rahasäkkinä. Rajat ja pelisäännöt majoittumiselle kannattaa asettaa, mutta mieti myös, miten voisit tarjota vieraillesi mahdollisimman mukavan majoituskokemuksen. Vieraiden huomioiminen välittyy eteenpäin ja johtaa parempiin palautteisiin. Paremmat palautteet nostavat kohteesi kysyntää ja kasvattavat tilipussiasi. 

Lopulta kaikki voittavat. 💰

Ps. Haluatko oppia lisää Airbnb-majoittamisesta?

Tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas ilmaiseksi klikkaamalla tästä (sisältää mm. 8-vaiheisen Airbnb-vuokrausprosessin pääkohdat ja allekirjoittaneen sijoitusasunnon Airbnb-tuoton Helsingissä).

Tilaa ilmainen Airbnb-pikaopas tästä

Kirjoittaja: Joonatan Voltti,  Airbnb-kirjailija ja -valmentaja

Blogin kirjoittaja on asuntosijoittaja ja Airbnb-asiantuntija, joka sai 2,5 vuoden ajan tuloja asunnoista omistamatta yhtään sijoitusasuntoa. Nykyään hän asuu vuokralla, vuokraa kalustettuja sijoitusasuntoja sekä valmentaa ja on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen kirjan Airbnb-vuokrauksesta.

Katso Joonatanin haastattelu Rahamedia Livessä