5 asiaa, jotka koronakevät opetti minulle asuntosijoittamisesta

Sanotaan, että kriiseissä asiat kirkastuvat — niin hyvässä ja pahassa. Länsimaisena ruuhkavuosi-ihmisenä sitä on tosin kuvitellut itsensä sen verran kaikkivoipaksi, että paljon puhuttua ”pahaa päivää” ei arjessa liiemmin ole tullut ajateltua. Tähän saakka se on ollut lähinnä sodan kokeneiden isovanhempien sanahelinää.

Totta puhuen en suhtautunut ensimmäisiin koronauutisiin kovinkaan vakavasti. Asenteeni muuttui äkkiä, kun freelance-työni hupenivat ja kesätyöksi kaavailemani kahden Airbnb-asunnon pyörittäminen ajoi karille. Kun pöly alkoi laskeutua, huomasin, että erikoinen kevät oli myös opettavainen. Asuntosijoittajan näkökulmasta ainakin seuraavat asiat saivat vahvistuksen.

1. Kassavirta on kunkku

Kassavirrasta puhutaan paljon, eikä turhaan. Vaikka ensimmäisessä sijoitusasunnossani oli aikanaan negatiivinen kassavirta (enkä pidä sitäkään virheenä, koska aloittaminen oli ainoa tapa päästä alkuun), nykyään tuijotan laskelmissani kassavirtaa tiiviisti. Meillä on salkussa sekä uudiskohteita että vanhoja, remontoituja asuntoja, ja näissä kassavirran suuruus tietysti vaihtelee. Olennaista on, että kaikista asunnoista jää jotain käteen vastikkeiden ja lainanlyhennysten jälkeen. Nämä kun ynnätään yhteen, on asuntosalkku perheemme kolmas keskituloinen puurtaja.

2. Jousta suunnitelmissasi

Kun kesä alkoi näyttää epävarmalta, tein välittömästi uuden suunnitelman vuokrata kaksi kalustettua asuntoamme pitkäaikaisesti, suunnitellun Airbnb:n sijaan. Tämä suunnitelman vaihdos tapahtui selvästi itseltänikin liki huomaamatta, kuten seuraava esimerkki osoittaa: tuttu toimittaja soitti ja kysyi, sattuisinko tuntemaan jonkun, jolla Airbnb-suunnitelmat ovat menneet uusiksi koronan takia. Jouduin tosissani miettimään, ennen kuin tajusin itsekin olevani yksi näistä henkilöistä! :D Joustava mieli on mielestäni hyvä olla mukana elämässä aina. Jos suunnitelma ei toimi, tehdään uusi.

3. Ihmiset tarvitsevat koteja

Media alkoi aika pian myllyttää kauhuskenaarioita vuokranantajien niskaan. Useammasta lähteestä sai lukea, että vuokra-asujat etsivät kriisin myötä vaatimattomampia (lue: halvempia) koteja. Itse en ole tällaista huomannut. Kevään aikana useammassa asunnossamme vaihtui vuokralainen, mutta kukaan ei lähtenyt siksi, että olisi etsinyt halvempaa. Osalla vuokralaisistamme päättyi määräaikainen sopimus (nämä oli vuokrattu määräaikaisina nimenomaan omien Airbnb-suunnitelmiemme vuoksi) ja yksi muutti poikaystävän kanssa yhteen. Nyt, kun omankin kodin seiniä tuli tuijoteltua useampi kuukausi, viihtyvyyden merkitys korostui kotonakin entisestään. Ylipäätään ajattelen, että takana ovat ne ajat, kun vuokrakämppä sai olla mikä tahansa luukku. Kivaa kotia arvostetaan ja on helppoa olla asuntosijoittaja, kun salkussa on vain kivoja asuntoja.

4. Kriisi on hyvä ostopaikka

Tämä huomattiin osakemarkkinoilla ja saman huomasin myös asuntokaupoilla. Yleiset näytöt lopetettiin  ja ainakin kotikaupungissani Oulussa oli selvästi huomattavissa hiipumista myyntiin tulevien asuntojen määrässä. Kauppa siis hidastui. Ajattelin, että epävarmasta tilanteesta voisi olla ostajana hyötyäkin. Kun sopiva kohde tuli eteen, ei olisi tullut mieleenkään riisua ostohousuja koronan takia. Ainoa ero entiseen oli, että kaupat tehtiin tällä kertaa etänä. 

5. Puskuri on pelastusrengas

Tätä ei voi liikaa korostaa. Korona vei työt, mutta samaan aikaan meillä oli käynnissä kohtalaisen hintavaksi osoittautunut märkätilaremontti yhdessä kohteistamme. Ilman kunnollista puskuria tämä yhtälö olisi ollut katastrofi. Märkätilaremontin asbestianalyysi-,  purku-, tasoitus-, putkityö- ja sähkötyölaskuja maksaessani sain ohessa myös kuudennen kouriintuntuvan opetukseni tulevia kohteita silmällä pitäen: älä enää koskaan osta kylppäriremonttikohdetta!

Kirjoittajasta:

Kati Valjus on oululainen freelance-toimittaja ja -valokuvaaja, asuntosijoittaja sekä vähän myös osake- ja rahastosijoittaja. Tällä hetkellä hänen salkussaan on 10 asuntoa, jotka hän on hankkinut yhdessä sijoittajakumppaneiden kanssa. Kati on intohimoinen kierrättäjä ja remontoija. Vaikka hänen salkussaan on uudiskohteitakin, lähinnä hänen sydäntään ovat itse remontoidut kohteet: 50- ja 60-luvun talot, joihin hän on voinut tuoda tuon aikakauden twistiä. Instagramista Katin löytää nimimerkillä @kativaljus.

Edellinen
Edellinen

Talouden puolivuotiskatsaus - mihin käytin rahaa?

Seuraava
Seuraava

Markkinakatsaus - viikko 28